Prin programul „O familie, o casă” vor putea fi cumpărate doar apartamente de două camere. Cum a calculat guvernul
Dacă în Franţa şi în SUA guvernele preferă să aibă programe sociale de subvenţionare a chiriilor, programul „O familie, o casă”, care înlocuieşte programul „Prima casă”, preferă să subvenţioneze achiziţia unei locuinţe. Programul este adaptat realităţilor din România şi, „este preferabil până la urmă pentru că resposabilizează individul prin subvenţionarea achiziţiei, faţă de celălalt model care vine mai mult în ajutorul dezvoltatorilor imobiliari”, spune un analist din piaţă.
Prin modificările aduse de Finanţe, programul devine unul cu profil social. Dacă până acum orice individ putea accesa un credit cu dobândă redusă şi cu garanţia statului, (de multe ori, oameni cu venituri foarte mari îşi completau preţul dat pe o locuinţă cu un credit Prima Casă), acum doar familiile fără copii cu venituri de maximum 4.500 de lei şi cele cu unul sau doi copii cu venituri de maximum 7.000 de lei pot accesa acest program. La prima vedere poate părea o reducere destul de drastică ce ar putea conduce la scăderea creditării aflată deja în declin. Ei bine, lucrurile nu stau chiar aşa.
Un apartament de două camere în Bucureşti, chiar şi în bloc nou, dacă nu este de lux, nu depăşeşte valoarea de 70. 000 de euro stabilită în programul „O familie, o casă”. Ba chiar există şi case nou construite de această valoare. Ca nivel al finanţării, putem spune că familiile, în care un membru obţine salariul mediu pe economie, de 3.142 de lei net (şi este în creştere) şi celălalt membru al familiei primeşte salariul minim pe economie, de 1.263 de lei net (2.050 lei brut) se pot califica liniştiţi la un astfel de credit, cu condiţia să nu aibă veniturile grevate de alte sarcini. Astfel, familia cu copii, fără credite îşi permite liniştită o rată de maxim 1.800 de lei pe lună, în condiţiile în care nu mai are alt credit, iar ratingul de client bancar îi permite un grad maxim de îndatorare de 40%, cât recomandă normele BNR. Dacă obţine un grad de îndatorare mai mic sau mai are şi alte credite, familia respectivă va trebui să opteze pt un imobil de o valoare mai mică. Majoritatea apartamentelor de două camere din Bucureşti în blocuri vechi costă între 45.000 şi 55.000 de euro şi aici respectiva familie s-ar încadra sau o garsonieră.
Dacă vorbim de familia cu copii, veniturile de 7.000 de lei net, limită întâlnită în cazul a doi înterţinători de familie cu două salarii medii nete pe economie, de 3.142 de lei unul, orizontul este mult mai larg, rata maximă recomandată de BNR pentru un frad maxim de îndatorare de 40% şi fără alte credite poate ajunge la 2.500 de lei pe lună, dar plafonarea referitoare la valoarea imobilului nu permite decât cumpărarea unui apartament de două camere în Bucureşti, în condiţiile enunţate mai sus.
Astfel, prin noul program nu va putea fi cumpărat decât cel mult un apartament de două camere, dar nu de lux în Bucureşti. În restul localităţilor din ţară, preţurile la locuinţe sunt ceva mai mici. Din punct de vedere al adresabilităţii, înb acest program se înscriu circa trei milioane de persoane, cei cu salariul minim şi cei cu salariuul mediu, condiţii în care creditarea nu ar trebui să scadă, cel puţin teoretic. „Scăderea dacă va exista va una temporară, de maximum 6 luni şi va fi mai mult de natură raţională decât de natură psihologică”, spune unul dintre bancheri.
Ministerul Finanţelor a anunţat la finalul săptămânii trecute că va modifica Programul Prima Casă pentru acordarea de credite imobiliare garantate de stat, care vor putea fi obţinute doar de către persoanele singure sau de familiile fara copii cu venituri lunare de maxim 4.000 de lei, iar în cazul familiilor cu unul sau mai mulţi copii, venitul maxim pe familie va fi de 7.000 de lei. In prezent, Programul Prima Casa nu impune vreo restrictie in privinta veniturilor celor care primesc astfel de imprumuturi.
De asemenea, familiile cu un copil vor avea o reducere a dobânzii de o jumătate de punct, adică în jur de 4,13% pe an, în timp ce familiile cu doi copii vor avea o reducere a dobânzii de 1 punct procentual, până la 3,63%. Dat fiind că susţine familiile cu copii, programul Prima Casă va fi redenumit O famile, o casă.