Principalele puncte de dispută în conflictul israelo-palestinian

Economica.net
29 07. 2013
palestina_18594400

1) CREAREA UNUI STAT PALESTINIAN

Palestinienii vor să proclame un stat suveran pe toate teritoriile palestiniene ocupate de Israel începând din iunie 1967: Ierusalimul de Est, Cisiordania şi Fâşia Gaza.

Israelul cere demilitarizarea acestui eventual stat, menţinerea propriei prezenţe militare pe o parte din teritoriul acestuia, în Valea Iordanului, controlarea spaţiului aerian şi a frontierelor externe.

2) TRASAREA FRONTIERELOR STATULUI PALESTINIAN

Palestinienii cer retragerea Israelului de pe toate teritoriile ocupate din 1967, dar sunt dispuşi să accepte mici modificări ale frontierelor, pe baza unor schimburi teritoriale.

Israelul exclude categoric revenirea la frontierele dinainte de 1967, dar este pregătit să se retragă din Cisiordania.

3) STATUTUL IERUSALIMULUI

Israelul consideră oraşul Ierusalim, inclusiv partea de est, ca fiind capitala sa „indivizibilă şi eternă”.

Palestinienii cer ca Ierusalimul de Est – anexat de Israel într-o manevră nerecunoscută de comunitatea internaţională – să devină capitala viitorului stat. În Ierusalimul de Est trăiesc 280.000 de palestinieni şi peste 200.000 de israelieni.

Israelul insistă în special pentru menţinerea controlului asupra „Bazinului Sfânt”, care include oraşul vechi, unde se află numeroase obiective religioase iudaice, creştine şi mahomedane.

4) SITUAŢIA REFUGIAŢILOR

Există peste cinci milioane de refugiaţi palestinieni înregistraţi oficial, majoritatea fiind urmaşi ai celor aproximativ 760.000 de palestinieni care au fost evacuaţi după crearea statului Israel, în 1948.

Palestinienii vor ca Israelul să recunoască dreptul refugiaţilor de a reveni în statul evreu, conform Rezoluţiei 194 a Adunării Generale ONU.

5) CONTROLUL RESURSELOR DE APĂ

Palestinienii cer împărţirea în mod echitabil a izvoarelor freatice din Cisiordania, controlate în prezent de Israel.