Principalii acționari ai OMV vor să facă schimbări la vârful companiei, pentru a putea supraveghea politica dusă de directorul general
O dispută legată de preluarea de către OMV a companiei petrochimice Borealis AG pentru 4,7 miliarde de dolari a declanşat deja înlăturarea preşedintelui consiliului de supraveghere de la OMV, Wolfgang Berndt. Însă această schimbare nu este suficientă pentru a înlătura îngrijorările principalilor acţionari de la OMV, holdingul OBAG care gestionează participaţiile statului la marile companii din Austria, şi Mubadala Investment Company, fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, susţin sursele citate de Bloomberg.
Lupta de putere de la OMV este un subiect important în Austria. Grupul petrolier este cea mai mare companie industrială din Austria şi una dintre puţinele firme din această ţară de talie mondială, fiind responsabilă pentru câteva mii de locuri de muncă bine plătite şi dividende importante la bugetul federal.
Potrivit surselor, acţionarii principali ar dori să înlocuiască o parte dintre membri consiliului de supervizare care au o experienţă redusă în sectorul de petrol şi gaze sau industria petrochimiei cu specialişti care pot veni cu argumente solide când vine vorba de planurile de tranformare ale CEO-ului.
Preluarea Borealis în luna martie a declanşat o amplă dispută publică în Austria, astfel că Parlamentul de la Viena l-a convocat pe Rainer Seele să răspundă la întrebarea dacă nu cumva OMV a plătit un preţ supraevaluat. În replică, directorul general a spus că preluarea Borealis a fost o tranzacţie corectă şi profesionistă, cu mai multe avantaje decât dezavantaje iar preţul plăti este unul corect având în vedere potenţialul pe termen lung al Borealis.
Pe acest fundal, cei doi acţionari cheie de la OMV AG l-au înlăturat pe Wolfgang Berndt, pe care îl considerau ca fiind mult prea apropiat de CEO-ul Rainer Seele. Înlocuitorul lui este Mark Garrett, care a fost ales pentru a se asigura că integrarea Borealis se va realiza cu succes.
Potrivit surselor, în prezent Rainer Seele şi boardul executiv al companiei încearcă să reziste eforturilor de a pune consiliului de supraveghere sub controlul lui Mark Garrett, subliniind într-o scrisoare trimisă acţionarilor de top că influenţa preşedintelui ar trebui să fie una limitată pentru ca puterea de decizie să rămână la nivelul executiv.
Disputele de la vârful companiei riscă să submineze planul OMV de face tranziţia de la combustibilii fosili pentru a deveni un producător de energie cu emisii reduse şi o companie de petrochimie.
OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.