Principalul sindicat de la Renault va semna acordul de competitivitate propus de conducerea grupului

Economica.net
22 12. 2016
renault_rusia_456789_42070700

Din cele patru organizaţii sindicale care au participat la negocieri cu conducerea grupului în ultimele luni, Force ouvriere şi CFE-CGC sunt primele care s-au pronunţat în favoarea acestui acord.

‘Echipele CFE-CGC Renault s-au pronunţat pentru continuarea procesului pentru un acord multianual. Acestea au subliniat echilibrul găsit în ultima propunere a conducerii, chiar dacă, pe ansamblu, revendicările lor nu au fost reţinute’, se arată în comunicatul de presă al principalului sindicat de la Renault.

Pentru a intra în vigoare, acest acord, care acoperă perioada 2017-2019, are nevoie de aprobarea majorităţii sindicatelor, astfel că este necesar şi acordul unul al treilea sindicat.

CFDT, al treilea mare sindicat de la Renault şi semnatarul acordului precedent, a anunţat că se va pronunţa asupra noului acord în data de 10 ianuarie. La rândul său, CGT, al doilea mare sindicat de la Renault şi singura organizaţie care a respins precedentul acord din 2013, va anunţa decizia sa în data de 12 ianuarie.

Prin noul acord, conducerea Renault vrea să îmbunătăţească productivitatea şi flexibilitatea uzinelor sale din Franţa, pentru a face faţă evoluţiilor cererii, în schimbul unor angajamente referitoare la activitatea uzinelor, majorări salariale şi 3.600 de angajări. Spre deosebire de acordul din 2013, noul acord ar urma să fie un plan mai drastic marcat de importante reduceri de efective, o majorare a programului de lucru şi o îngheţare a salariilor în primul an.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.