Prinţ saudit: China și India vor ajuta Vestul doar dacă primesc mai multă influenţă globală
„Criza financiară şi recesiunea severă au apărut în Vest, s-au dezvoltat în Vest, dar au lovit puternic în întreaga lume”, a spus prinţul Turki, fost şef al serviciilor secrete saudite, într-un discurs la o conferinţă de afaceri la Riad. Turki este, de asemenea, fost ambasador al Arabiei Saudite în SUA şi Marea Britanie.
Această evoluţie demonstrează necesitatea de a acorda economiilor emergente o mai amplă reprezentare şi mai multă autoritate în organisme globale, precum G20, un forum al marilor ţări industrializate, şi Consiliul de Stabilitate Financiară, care discută reglementarea băncilor şi pieţelor financiare.
Până în prezent, organizaţii precum Consiliul de Stabilitate Financiară „nu au luat în considerare aceste realităţi”, în timp ce G20 face progrese reduse în coordonarea politicii economice la nivel global, spus el.
Lipsa de influenţă a marile economii emergente în organizaţiile internaţionale reduce disponibilitatea acestora de a contribui cu bani la lupta împotriva crizei globale, a avertizat prinţul.
Fondul Monetar Internaţional caută modalităţi de a-şi creşte de peste două ori resursele de care dispune în acet moment, prin atragerea a 600 de miliarde de dolari, pentru a ajuta ţările să depăşească efectele crizei datoriilor din zona euro.
„Putem fi siguri că marile ţări în dezvoltare nu vor fi de acord să asigure fonduri suplimentare fără un cuvânt mai greu de spus la FMI, iar asta se aplică tuturor organizaţiilor de guvernanţă economică”, a spus prinţul Turki.
Prinţul, preşedinte al Centrului de Cercetare şi Studii Islamice Regele Faisal, este considerat un personaj influent chiar dacă nu mai deţine funcţii în administraţie, iar această poziţie i-ar permite să vorbească mai deschis în public decât actualii oficiali saudiţi.
Prinţul Turki a criticat guvernele occidentale pentru îndatorarea excesivă în ultimele şase decenii şi pentru că au permis sistemului financiar să scape de sub control, adăugând că SUA şi UE vor continua să se lupte cu problema datoriilor încă 5-10 ani.
O mare parte a crticilor acestuia amintesc de comentarii similare ale unor oficiali din China, altă mare economie emergentă căreia i se cere sprijin în lupta cu criza financiară globală, scrie Reuters.
Arabia Saudită îşi va continua rolul stabilizator la nivel mondial, dar se confruntă cu provocări proprii, inclusiv nevoia de a crea locuri de muncă pentru o populaţie tânără şi de a face faţă presiunilor politice din lumea arabă. În viitor Arabia Saudită va fi nevoită să concentreze o mai mare parte a resurselor pe plan intern şi în Orientul Mijlociu, a spus el.