Printre scepticii Europei. Cum văd românii situaţia lor economică acum, şi peste jumătate de an
Percepţia românilor despre situaţia economică a ţării este că aceasta este proastă sau “mai degrabă proastă”, dar viitorul este văzut în culori mai optimiste. Potrivit studiului Ipsos Research, în momentul de faţă, 29% dintre români consideră că situaţia economică a ţării este “proastă”, iar 64% apreciază că este “mai puţin proastă”.
Chiar dacă procentajul celor nemulţumiţi este mai mare în România (93%) situaţia este în tendinţa spaţiului geografic din care facem parte. În ansamblu, cetăţenii statelor din Europa Centrala şi de Est sunt mult mai nemultumiţi de starea economică actuală din ţările lor, apreciind în proportie de 71% că situaţia este foarte proastă sau mai degraba proastă. Prin comparaţie, în ţările vestice, doar 58% dintre cetăţeni împartăşesc opinia nefavorabilă a esticilor privind starea economică.
Cum văd europenii situaţia economică a ţării lor peste şase luni
Ce urmează?
Optimismul în ceea ce priveşte economia este invers proporţional cu modul în care este apreciată această situaţie economică în prezent. Europa de Est, deşi mai nemulţumită, priveşte cu mai multa speranţă evolutia pentru urmatoarele 6 luni. 20% dintre cetăţenii din Est consideră că situaţia economică va fi mai bună sau chiar mult mai bună, în timp ce doar 13% din vestici împărtăşesc acest optimism. Românii, chiar dacă sunt mai sceptici, rămân în trend. 13% din cei chestionaţi se aşteaptă la o schimbare în bine în următoarele şase luni, sub media zonei, dar peste Ungaria (11%), şi relativ aproape de Polonia (15%) în clasamentul ţărilor luate în calcul de cei de la Ipsos.
De ce ţările nemulţumite de situaţia lor economică tind să priveasca viitorul cu mai multă speranţă şi ce îi face pe cei din vest sa fie mai rezervaţi? Sorina Isac, Senior Researcher la Ipsos Romania, explică: « Poate fi vorba despre oportunitatea de creştere specifică regiunilor: cei din vest, mai realişti ca urmare a expunerii la mai multe cicluri în economia de piaţă, se aşteaptă mai degrabă la o stagnare, în timp ce cetăţenii din fostele ţări comuniste speră la o revigorare mai rapidă ca urmare a eforturilor pe care simt că le fac acum. Aşa se explică percepţia Ungariei (plasată undeva la intersecţia dintre est şi vest) similară cu a ţărilor vestice. În acelasi timp, poate fi vorba şi despre distincţia activ/vest – pasiv/est, care îi face pe cetăţenii din Europa Centrală şi de Est să aştepte acţiunea de undeva din exterior, acea intervenţie providenţială care poate facilita un progres rapid ».
Studiul a fost dat publicităţii în luna septembrie, de către Ipsos Public Affairs, divizia de cercetări publice şi sociale a Ipsos, pe un eşantion total de 6.000 de persoane din 12 de tari. Datele au fost colectate online, prin panelul coordonat de Ipsos România. Ipsos Economic Pulse este un studiu în care ţara noastră apare pentru prima oară.
La nivel global, Ipsos ocupă locul 3 între companiile specializate în cercetare de marketing şi este prezent în 86 de ţări. Compania operează sondaje online şi offline pentru mai mult de 5.000 de clienţi.