„Săptămâna viitoare, fratele lui (al prinţului Charles – n.r.) cel mai mic, prinţul Edward, vine împreună cu soţia sa, Sophie. Nu este o vizită privată, de data aceasta este puţin diferit. Este o vizită oficială – vor veni în scopuri oficiale”, a spus Harris.
El a precizat că este vorba despre prima vizită oficială a unui membru al familiei regale de la aderarea României la Uniunea Europeană şi a arătat că vizita prinţului Edward şi a soţiei sale este legată de o serie de aspecte din relaţiile bilaterale: culturale, sociale, comerciale şi economice.
„Din punct de vedere cultural, aniversăm anul acesta 75 de ani de la înfiinţarea British Council, care a apărut în România în 1938. Am pregătit o serie de evenimente în jurul acestei aniversări, punctul culminant fiind petrecerea Reginei, de marţi, cu scopul de a marca această contribuţie incredibilă pe care British Council a avut-o în dezvoltarea relaţiilor culturale româno-britanice”, a spus Harris.
El a adăugat că, în al doilea rând, se încearcă să se dezvolte în România instituţia premiului Ducelui de Edinburgh, care este un premiu pentru tineri.
„Este un premiu care îi încurajează pe tineri să fie cetăţeni independenţi şi responsabili, să îşi găsească o îndeletnicire nouă, să meargă într-o expediţie, să facă muncă în folosul comunităţii. Este o modalitate foarte bună de a-i pregăti pe oameni pentru studiile universitare, dar şi pentru viaţa pe cont propriu. Prinţul Edward patronează acest premiu, care a fost iniţiat de tatăl lui, ducele de Edinburgh. Există planuri ambiţioase de a dezvolta această instituţie şi în România şi de a o pune la dispoziţia elevilor şi studenţilor români. Aşadar, prinţul Edward se va implica în acest proiect”, a spus Harris.
El a menţionat că, în al treilea rând, vizita are şi o componentă pe partea de afaceri.
„Am spus că suntem interesaţi să vedem mai multe investiţii britanice în România. Vom lansa săptămâna viitoare un portal de afaceri, care va fi o interfaţă între noi, ambasada britanică, şi Camera de Comerţ, menită să ne permită să îi ajutăm pe britanicii care caută oportunităţi de afaceri în România să găsească sau să vadă aceste oportunităţi de pe piaţa românească. În acelaşi timp, vom aduce unii dintre cei mai mari actori din mediul britanic de afaceri prezenţi în România pentru a-şi expune poveştile de succes. Vor vorbi, de asemenea, şi despre cum au investit ei în România şi în societatea românească – vom
auzi, deci, şi proiecte din campanii de responsabilitate socială (CSR) ale Fundaţiei Vodafone sau ale GlaxoSmithKlein şi ale altor companii britanice”, a mai spus Harris.