Privatizarea cu DD a căzut. Ce urmează pentru Oltchim

Anularea licitației pentru vânzarea pachetului majoritar de acțiuni a Oltchim era previzibilă pentru mai toți analiștii. Nu o excludeau nici oficialii. A fost un show senzațional care se pare că nu s-a sfârșit. Guvernul va aplica planul de salvare plănuit pentru Oltchim și va face plângere penală împotriva patronului OTV. DD îl va da în judecată pe premierul Ponta, pe șeful OSPSI și va contesta în instanță anularea licitației. Ce se va întâmpla cu Oltchim?
Andreea Budica - lun, 01 oct. 2012, 21:14
Privatizarea cu DD a căzut. Ce urmează pentru Oltchim

Pe scurt, la Oltchim se va introduce o administrare specială, se va asigura capitalul de lucru pentru cele două secții funcționale, cea de polioli și cea de sodă caustică, secții care funcționează cu 1.000 de oameni. Restul ar trebui să intre în șomaj tehnic.

„Până la preluarea de investitorul străin nu trebuie dați oameni afară, ei pot intra în șomaj tehnic dar trebuie ținuți până când Oltchimul va fi vândut, pentru că angajații de la Oltchim sunt specialiști foarte buni. Un investitor ar putea să crească capacitatea de producție a Oltchim de trei ori și s-ar putea ca, într-un timp, chiar să angajeze oameni, așa cum s-a întâmplat la Artrom Slatina. Această afacere are un potențial imens, cu o piață în creștere, ea acționeaza și industria construcțiilor”, a explicat pentru ECONOMICA.NET analistul economic Ionel Blănculescu, fost ministru al Controlului în cabinetul Năstase.

Arpechim trebuie scoasă din ecuație

El ne-a explicat de ce Arpechim ar trebui să fie eliminată din calcul. Pe lângă faptul că secția de PVC a Oltchim are nevoie anual de materie primă – etilenă – în valoare de 300 de milioane de euro, producția Arpechim destinată combinatului de la Râmnicu Vâlcea reprezintă doar 15% din producția totală a rafinăriei. Deci, pe de o parte, statul nu va aloca 300 de milioane de euro pentru secția de PVC a Oltchim, pe de alta, niciun investitor nu poate privi drept profitabilă o cumpărare a Arpechim.

„Compania care va investi in Arpechim va fi una petrochimică. Arpechim trebuie scoasă din ecuația pentru Oltchim. Arpechim nu va mai funcționa niciodată. Arpechim este închisă, partea de petrochimie este vândută, nu mai discutăm de petrochimia de la Arpechim, discutăm doar de acest produs care reprezintă 15% din producția Arpechim care are legatura cu Oltchim. N-o să găsim un investitor care sa preia Arpechim doar pentru 15% din producție. Are 200 de milioane pierderi plus este nevoie 500 de milioane euro să cumpere. Dacă vrea să funcționeze la întreaga capacitate, are nevoie de 500 de milioane de euro”, a mai spus Blănculescu.

El a adăugat că procesul de privatizare trebuie să se deruleze pe o perioadă de maxim șase luni și să înceapă cât mai curând.

„Guvernul trebuie să producă o procedură de privatizare care să se întindă pe șase luni și, pentru că este o afacere în care se derulează sute de milioane de euro, este nevoie de un investitor potent. În maxim două-trei saptamani trebuie sa se dea anunțul. Peste cinci-șase luni se vor depune ofertele, investitorii vor trimite echipe tehnice la Oltchim, pentru evaluarea combinatului. Cinci – șase luni durează procedura. În maxim două-trei săptămâni trebuie să se publice anunțul de provatizare”, ne-a mai spus Blănculescu.

Cât l-ar costa le DD un ultim sabotaj

Ce șanse mai are Dan Diaconescu să blocheze privatizarea combinatului de la Râmnicu Vâlcea? El poate cere suspendarea în instanță, însă l-ar costa cam mult.

„Caietul de sarcini a fost atât de defect realizat și întreaga concepție a fost atât de rudimentară, încât vor fi elemente de atac juridic, atât în instanțe românești cât și în cele internaționale. Singura posibilitate de a obține o procedura de vânzare este să obții suspendarea. Ca să obțină suspendarea, Dan Diaconescu va trebui să plătească o sumă foarte mare, este o măsură descurajantă impusă de instanțe. Costă 10- 20% din valoarea sumei de la licitație, deci la 45 milioane de euro, instanța poate să stabiliească 4,5 milioane de euro. Nimeni nu va plăti această sumă. OSPSI avea la indemână astfel de procedură să blocheze participarea unor persoane ca Dan Diaconescu: garanția de participare, care trebuia să fie de milioane de euro. Statul român, prin OSPSI, a pierdut această posibilitate. Când se vor cere 2-3-4 milioane de euro, procedura nu va mai fi suspendată. Dacă Dan Diaconescu va câștiga alte procece pe care le va iniția împotriva statului, va obține daune materiale și morale de la statul român”, a precizat Blănculescu.

Guvernul va începe miercuri discuţiile cu principalii creditori ai Oltchim, respectiv AVAS, Electrica, BCR, Banca Transilvania şi CEC, iar joi va prezenta planul de relansare a combinatului, inclusiv cu măsuri de plată a salariilor restante, a anunţat premierul Victor Ponta. El a precizat că planul Guvernului presupune şi pregătirea companiei pentru o nouă privatizare, care să fie iniţiată cel mai probabil anul viitor, în alte condiţii.

Marţi, ministrul Economiei va solicita Consiliului de Administraţie numirea unui nou director general şi a unei noi echipe manageriale, care să „pună stăpânire” pe documente şi să asigure repornirea unui combinat aflat în derivă. În același timp, Guvernul va analiza miercuri situaţia anchetelor sociale realizate la nivelul angajaţilor, pentru acordarea ajutoarelor sociale.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...