Privatizarea Oltchim, decalată până pe 6 iunie – preşedinte Consiliul Judeţean
‘Această prelungire are la bază mai multe motive. În primul rând, preluarea rafinăriei piteştene Arpechim, care din câte am înţeles de la domnul ministru Niţă, lucrurile sunt extrem de avansate şi se aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial, în momentul finalizării. Al doilea motiv este convertirea unei părţi din creanţele combinatului în acţiuni, astfel încât statul să-şi crească ponderea de la 54% la aproape 70% şi atunci combinatul devine mai atractiv pentru investitori. Eu cred că în acest an vom discuta de o privatizare de succes la Oltchim’, a afirmat Cîlea.
Miercuri dimineaţă, foşti salariaţi ai Oltchim au protestat în faţa Prefecturii Vâlcea, cerându-şi drepturile salariale promise în urmă cu un an de conducerea combinatului.
Protestatarii au strigat lozinci antiguvernamentale, împotriva preşedintelui Consiliul Judeţean Vâlcea şi împotriva prefectului şi au ameninţat cu intrarea în greva foamei dacă nu li se oferă drepturile băneşti şi toate plăţile compensatorii ce le-au fost promise în momentul concedierii.
În luna iunie 2013, 1.000 de salariaţi ai combinatului Oltchim au fost concediaţi: 600 de la Vâlcea şi 300 de la Piteşti. Acestora li s-a spus că restanţele salariale şi banii pe concediul de odihnă aferent anului au fost trecute în masa credală, urmând să beneficieze de aceste sume în momentul privatizării combinatului.
Oltchim se află în insolvenţă din ianuarie 2013, funcţionează la aproximativ 23% din capacitate, cu un număr de 2.300 de salariaţi.