EXCLUSIV Privatizarea Oltchim se suspendă şase luni. Combinatul a primit finanţare din China

Oltchim nu s-a vândut. Azi, la ora 11.00, termenul limită pentru privatizare, niciun investitor nu depusese ofertă angajantă. De acum, Oltchim are la dispoziţie şase luni pentru a-şi mări capacitatea de producţie şi pentru a nu mai face pierderi. În acest sens, dispune de o finanţare de 25 de milioane de euro, dintre care 15 milioane de la un consorţiu chinez care are un drept de primă opţiune la cumpărarea combinatului.  
Economica.net - vin, 06 iun. 2014, 09:36
EXCLUSIV Privatizarea Oltchim se suspendă şase luni. Combinatul a primit finanţare din China

Azi, la ora 11.00,  termenul limită pentru privatizarea Oltchim, niciun investitor nu a depus ofertă angajantă pentru preluarea fabricii. Astfel, privatizarea Oltchim, cerută insistent de FMI, este suspendată. Va fi reluată în decembrie, în cele şase luni de până atunci, conducerea fabricii având misiunea de a elimina pierderile şi de a o face atractivă pentru investitorii interesaţi.

Potrivit lui Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim, prima opţiune de cumpărare, în iarnă, o are consorţiul chinez Baota Petrochemical – Junlun Petroleum, care a oferit o finanţare de 15 milioane de euro pentru combinat. Înţelegerea a fost parafată la Ambasada României din Beijing şi se va transpune într-un contract care va oferi părţii chineze un drept de preempţiune la achiziţionarea Oltchim.

„Chinezii vor fi preferaţi la cumpărarea Oltchim la pachet cu Arpechim, pentru aceasta dau banii. Noi avem la dispoziţie şase luni pentru a aduce fabrica pe break-even”, spune Piperea, pentru ECONOMICA.NET. La suma oferită de chinezi se adaugă o facilitate de plată în avans de 3 milioane de euro, acordată de un client al combinatului, şi încă 8 milioane de euro dintr-un contract de procesare propilenă cu Bulrom Gas. În total, circa 25 de milioane de euro stau la dispoziţia fabricii, pentru asigurarea capitalului de lucru şi deschiderea a două noi secţii, care să aducă capacitatea de producţie până la 40%, în şase luni. Acum, fabrica lucrează la 27% din capacitate şi înregistrează pierderi de 650.000 de euro lunar.

Suspendarea actualei sesiuni de privatizare , dar şi aprobarea memorandumului de înţelegere cu chinezii, trebuie aprobate în Comitetul Creditorilor, miercuri 11 iunie. „Să sperăm că se va vota pentru. Un vot negativ înseamnă falimentul Oltchim”, afirmă Piperea.

Investitorii interesaţi de Oltchim sunt chinezii, SIF Transilvania, Ştefan Vuza, prin Chimcomplex, şi „o firmă care acum se listează la bursă, nu-i pot spune numele”. Toţi aceşti posibili investitori ar dori pachetul Oltchim-Arpechim. Piperea spune că Ministerul Economiei s-ar fi înţeles cu Petrom pentru transferul de proprietate, însă acest lucru s-ar întâmpla doar concomitent cu vânzarea Oltchim către viitorul proprietar.

Preţul ţintă pentru pachetul Oltchim-Arpechim este de circa 300 de milioane de euro, iar investitorul ar urma să preia şi obligaţiile de mediu aferente Arpechim. În plus, ar trebui să mai investească alte sute de milioane de euro în repornirea tuturor instalaţiilor din cele două unităţi.

Despre ce ar presupune preluarea de către stat a Arpechim puteţi citi aici

Oltchim este în insolvenţă, de anul trecut. La finalul mandatului de 22 de ani al precedentului director, Constantin Roibu, combinatul chimic vâlcean ajunsese la datorii de 700 de milioane de euro şi pierderi de peste 200 de milioane de euro anual. În prezent, fabrica este pe profit operaţional şi are în derulare un program de reducere a costurilor şi mărire a capacităţiid e producţie care să elimine total pierderile.

 

Despre acest plan puteţi citi aici

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Aquila a afişat un profit net în scădere cu 19% după primele nouă luni
Aquila a afişat un profit net în scădere cu 19% după primele nouă luni
Compania de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum Aquila a încheiat primele 9 luni din 2024 cu venituri de 2,1 miliarde de lei, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi......
Cele două condiţii care ar putea să țină taxele pe loc în 2025
Cele două condiţii care ar putea să țină taxele pe loc în 2025
"Singura şansă ca România să evite un acord cu FMI şi să nu crească taxele este să atragă toţi banii restanţi ...
Colapsul Guvernului Germaniei ar putea fi o veste bună pentru pieţele financiare europene – Reuters
Colapsul Guvernului Germaniei ar putea fi o veste bună pentru pieţele financiare europene – Reuters
Alegerile legislative anticipate din Germania ar putea avea şi unele consecinţe pozitive pentru economia zonei euro, în ...
Trump a făcut anunțul: Elon Musk va conduce noul Departament al Eficienţei Guvernamentale
Trump a făcut anunțul: Elon Musk va conduce noul Departament al Eficienţei Guvernamentale
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că miliardarul Elon Musk va conduce noul Departament al Eficienţei ...