Privilegiaţii au stat acasă, pe când cei defavorizați au mers la lucru pe vremea pandemiei de Covid-19 – studiu Ipsos

Un studiu Ipsos, realizat pe un eşantion de peste 4.200 de români prezenţi pe marile site-uri de recrutare, a pus în evidenţă un clivaj major la nivelul ţării între cei care au lucrat de acasă (femeile, tinerii între 18-34 de ani, persoanele cu educație superioară) și cei care au continuat să meargă la serviciu, asigurând, practic, condițiile de bază pentru ceilalți de a putea să lucreze de acasă. Cei care au mers la serviciu au fost bărbații, angajații de peste 45 de ani, cei din mediul rural sau urbanul mic și mediu, precum și angajații cu educație primară și medie, reiese din studiul Ipsos.
Economica.net - joi, 11 iun. 2020, 12:42
Privilegiaţii au stat acasă, pe când cei defavorizați au mers la lucru pe vremea pandemiei de Covid-19 - studiu Ipsos

Într-un mod poate incorect politic, aș putea spune că cei privilegiați au stat acasă, pe când cei defavorizați au mers la lucru pentru a face acest lucru posibil. #staiacasasalveazavieti nu este un drept pentru toată lumea, atâta vreme cât, parafrazându-l pe Orwell, unii sunt mai egali decît alții. Unii au salvat viețile celor de acasă mergând la lucru, ceea ce nu e valabil doar pentru personalul medical”, spune Alina Stepan, Country Manager la Ipsos România.

Studiul Ipsos s-a desfăşurat între 11-17 mai 2020 în rândul a 4.221 de români prezenți pe platformele de recrutare BestJobs, eJobs, Hipo.ro și Undelucram.ro. Respondenții au fost invitați să participe la proiect de către fiecare platformă parteneră prin canalele proprii (newsletter, email, website). Vârsta participanților este între 18-55+ ani, cu o medie de vârstă de 39 de ani. Participanții provin din toate mediile de rezidență, au diferite niveluri de pregătire educațională și se află la niveluri diferite în carieră.

Studiul citat mai arată că persoanele cel mai mult afectate de pierderea locului de muncă au între 45-54 ani, sunt din mediul rural și orașe medii sau au un nivel de educație mediu și submediu. Şomajul tehnic a afectat mai degrabă femeile, din orașe medii, cu educație medie, reiese din studiul citat.

19% dintre respondenţi și-au pierdut locul de muncă pe perioada pandemiei de Covid-19, 16% dintre respondenţi sunt în șomaj tehnic, iar 23% dintre ei fie au salariul ori beneficiile tăiate, fie norma de muncă redusă, mai arată studiul. 

Reducerile salariale au afectat mai mult managerii decât personalul cu funcţii de execuție, reiese din studiul Ipsos.

Angajaţii din IT/ telecom, HR, marketing nu vor să își caute un loc de muncă în perioada următoare, în timp ce angajații din contabilitate-financiar, transporturi, turism, call centers caută activ oferte de muncă, chiar și în afara domeniului în care lucrează în prezent, arată studiul citat.

Te-ar mai putea interesa și
80 de trenuri afectate de trecerea la ora de vară
80 de trenuri afectate de trecerea la ora de vară
Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA,......
Cum influențează lumea trecerea la ora de vară din acest weekend
Cum influențează lumea trecerea la ora de vară din acest weekend
Trecerea la ora de vară va avea loc în acest weekend, iar în fiecare an tranziția ridică semne de întrebare cu privire ...
Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă, în Bulgaria și România
Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă, în Bulgaria și România
Costurile medii orare cu forța de muncă în economia globală erau estimate anul trecut la 33,5 euro în UE și la 37,3 ...
IAG construiește vehicule blindate și drone la Burgas
IAG construiește vehicule blindate și drone la Burgas
Compania bulgară International Armored Group (IAG) a început să producă vehicule blindate la noua sa uzină construită ...