Pro Agro, despre Pesta Rumegătoarelor Mici: ANSVSA s-a transformat într-un contabil ce anunţă periodic numărul de animale afectate

Federaţia Naţională Pro Agro trage un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de oi şi capre afectate de Pesta Rumegătoarelor Mici la nivelul României, şi consideră că situaţia este extrem de gravă, în condiţiile în care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu reuşeşte să prevină răspândirea acestei boli.
AGERPRES - mar, 03 sept. 2024, 08:55
Pro Agro, despre Pesta Rumegătoarelor Mici: ANSVSA s-a transformat într-un contabil ce anunţă periodic numărul de animale afectate

„În contextul în care ANSVSA anunţa la data de 19.08.2024 un număr total de 232.927 rumegătoare afectate de Pesta Rumegătoarelor Mici la nivelul României, considerăm că situaţia este extrem de gravă şi nu vedem la acest moment acţiuni concrete de prevenire a răspândirii. Nu putem să nu observăm că ANSVSA s-a transformat într-un simplu contabil care anunţă periodic numere tot mai mari de efective de rumegătoare afectate, fără să reuşească să limiteze întinderea acestei molimi. Ca efect al letargiei ANSVSA, foarte multe afaceri de familie sunt afectate, fără să ştim care este capacitatea de refacere a acestor afaceri legitime care asigură în mod constant intrarea de lichidităţi în România prin exportul pe care îl realizează în întreaga lume”, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă luni de Federaţia Pro Agro premierului Marcel Ciolacu.

Federaţia avertizează că sectorul ovin şi caprin pune în valoare şi milioanele de hectare de păşuni pe care România le are, iar declinul acestui sector va face ca banii europeni pentru aceste suprafeţe să se piardă, scrie Agerpres.

„Prin indecizia şi lipsa de reacţie a ANSVSA, această molimă va face ca sectorul ovin-caprin din România să aibă soarta celui de creştere a porcilor, caz în care efectivele de animale
au ajuns la mai puţin de jumătate din efectivul avut la declanşarea pestei porcine africane. Deşi ANSVSA este în subordinea Secretariatul General al Guvernului, dorim să atragem atenţia dlui. prim ministru că inerţia ANSVSA va continua să agraveze situaţia fermelor crescătoare de animale din România şi va agrava şi mai mult starea economică a multor comunităţi care se bazează pe creşterea animalelor”, afirmă crescătorii de animale.

Potrivit Pro Agro, sectorul este în declin şi din cauze precum blocarea tranzitului, atât de animale vii, cât şi de carcase de ovine cu Turcia. În acest sens, Pro Agro solicită diplomaţiei româneşti să accelereze discuţiile pentru deschiderea acestor rute, dar şi deblocarea pieţelor care au fost blocate în trecut.

„Ne asumăm că lipsa mediului asociativ din rândul crescătorilor de ovine-caprine a dus la implementarea unor decizii pompieristice, în acelaşi timp, folosindu-se de această breşă, discuţiile au fost purtate cu actori diferiţi (aşa-zis reprezentanţi ai domeniului), deciziile neavând consistenţă sau predictibilitate pentru sector”, mai spun reprezentanţii federaţiei.

Aceştia subliniază că sectorul ovin-caprin nu a beneficiat de investiţii majore în ferme prin finanţări europene, astfel că lipsesc fabricile de prelucrare a lânii, segment în care, astăzi, România are un potenţial major.

„Lipsa acestor investiţii majore în ferme a dus la polarizarea desfacerii printr-un număr limitat de exportatori, asta ducând la situaţia de supravieţuire în subzistenţă a fermei. Stimate domnule prim ministru, vă solicităm un control mai ferm asupra ANSVSA, aceasta având în atribuţiuni rezolvarea celor descrise de noi mai sus. De asemenea, solicităm consultări urgente la nivel de Guvern cu organizaţiile reprezentative din sector”, se mai spune în scrisoarea deschisă.

La sfârşitul lunii august, România înregistra 62 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM), cele mai multe (50) fiind consemnate în judeţul Tulcea, potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), remise AGERPRES pe 30 august.

Numărul total al animalelor din focarele active se ridica la 234.088, animale declarate în rapoartele de notificare-confirmare, din care 221.420 de animale au fost înregistrate în focare după ucidere.

În judeţul Tulcea au fost confirmate 50 de focare în 10 localităţi din care: 7 în exploataţii comerciale, 15 în exploataţii comerciale de tip A şi 28 în exploataţii nonprofesionale cu un total de 213.511 de animale declarate în rapoartele de notificare-confirmare, respectiv un total de 202.953 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere; în judeţul Constanţa au fost confirmate 9 focare în 6 localităţi în exploataţii nonprofesionale cu un total de 6.865 de animale declarate în rapoartele de notificare- confirmare, respectiv un total de 4.990 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere.

De asemenea, în judeţul Timiş au fost confirmate două focare într-o localitate din care: o exploataţie comercială cu un total de 12.500 de animale declarate în raportul de notificare-confirmare, respectiv un total de 12.884 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere şi o exploataţie nonprofesională cu un total de 623 de animale declarate în raportul de notificare-confirmare.

În judeţul Ialomiţa a fost confirmat un focar într-o stână cu un total de 589 de animale declarate în raportul de notificare-confirmare, respectiv un total de 593 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere.

În acest context, ANSVSA a solicitat operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a îşi proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. De asemenea, orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene.

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.

Te-ar mai putea interesa și
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că nu recunoaşte legitimitatea preşedintelui Klaus Iohannis....
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...