Pro Agro vrea etichetarea originii europene a cărnii proaspete, dar se opune indicării locului de creştere
Rediscutarea etichetării cărnii proaspete este un proiect uriaş ce impactează industria cărnii şi are drept obiectiv creşterea încrederii consumatorului în produsele noastre.
‘Din punctul nostru de vedere, o etichetare detaliată a modului în care carnea este produsă şi procesată în ţările din Europa poate afecta industriile din ţările emergente, cum este cea a ţării noastre. Mesajul care ar trebui să plece către consumator prin intermediul etichetei nu ar trebui să stea la baza deciziei de cumpărare, atâta timp cat se referă la unde a fost crescut sau sacrificat animalul din care carnea provine. Consumatorul trebuie să afle că pe întreg lanţul cărnii există aceleaşi condiţii de producţie si procesare, iar bunele practici agricole şi industriale sunt aceleaşi în toate ţările UE’, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Pro Agro, la reuniunea Copa Cogeca.
Acesta a precizat că producătorii agricoli români susţin etichetarea originii europene (‘provenind din UE’ sau ‘provenind din afara UE’) deoarece în Europa există un sistem unitar de siguranţă alimentară, care este diferit de cel al ţărilor din afara UE.
‘Nu credem că indicarea locului de creştere, sacrificare sau procesare a cărnii pe etichetă va spori încrederea consumatorului în produsele europene, ci va complica eticheta şi va creşte costurile de producţie. În perspectivă, atenţia trebuie concentrată asupra construirii unei etichete simple şi convingătoare pentru a nu deruta consumatorul în procesul său de alegere’, a precizat Jurconi.
Federaţia Naţională Pro Agro reuneşte, în prezent, 14 asociaţii membre, din care şase sunt fondatori, acestea reprezentând organizaţii interprofesionale pe filiera de produs, federaţii, uniuni, patronate reprezentative la nivel naţional pe filiera producerii, prelucrării, depozitării, distribuţiei şi comercializării produselor agricole.
În total, Pro Agro include peste 1.300 persoane juridice şi alte câteva mii de producători agricoli care exploatează cel puţin 30% din suprafaţa arabilă a ţării sau echivalentul UVM şi care reprezintă toate sectoarele agricole din România.