Problema clauzelor abuzive este din ce în ce mai mare în asigurări – ASF
Călin Rangu, şeful departamentului de protecţie a consumatorilor din ASF, spune că în contractele firmelor de asigurare încep să fie descoperite din ce în ce mai multe clauze abuzive. El să ca exemplu unele poliţe de asigurare a locuinţei care permit firmei să nu plătească despăgubirea dacă dauna a fost ptrovocată de pompieri, în caz de incendiu.
„Clauzele abuzive sunt şi vor fi din ce în ce mai importante pentru ASF. Există, de exemplu, situaţii în care asiguratul nu este despăgubit pentru că daunele au fost provocate de pompieri. Este doar un exemplu, însă problemele sunt cu mult mai mari” a adăugat Rangu, care a mai arătat că problema acestora clauze abuzive sunt luate în vizor inclusiv de organismele europene.
ECONOMICA.NET a relatat încă de anul trecut despre aceste clauze. Scriam atunci că nu întotdeauna secţiunea „ riscuri asigurate” este cea mai importantă parte a unei poliţe de locuinţă. În fapt, dacă nu parcurgi cu atenţie capitolul „ excluderi” poţi avea surprize. De exemplu, cel puţin trei societăţi de asigurare importante din România limitează, în cazul asigurărilor de locuinţă, dreptul legal la succesiune. Mai clar, contractul de asigurare prevede la secţiunea „excluderi” că moştenitorii benficiarului nu pot ridica pretenţii de despăgubire în cazul decesului acestuia. În situaţia asigurării de locuinţă, care acoperă inclusiv riscuri letale cum ar fi cutremurul sau alunecările de teren, o astfel de clauză contractuală este extrem de importantă.
Vezi ce alte clauze abuzive mai sunt în contractele de asigurare