Problema imigranţilor români şi bulgari a fost exagerată de presa britanică – parlamentari britanici

Economica.net
04 12. 2013
xlarge_77871800

‘Este o problemă, după cum puteţi vedea şi dumneavoastră, în presă, în special în cea tabloidă. Dar dacă mă întrebaţi pe mine, nu cred că este o problemă reală’, a declarat Lordul Leach of Fairford. ‘De mulţi ani, Marea Britanie a reprezentat un punct de atracţie pentru imigranţii din întreaga lume, iar acum vor fi ridicate nişte restricţii mai degrabă teoretice’, a explicat el, adăugând că ‘practic, românii vin şi lucrează aici de multă vreme’.

‘Nu au existat nişte restricţii reale, dar presa (din Albion) a înţeles să speculeze acest moment. Şi este regretabil că România şi Bulgaria sunt vizate de o furtună mediatică’, a subliniat lordul. Oamenii ar trebui să înţeleagă că ‘România se descurcă mult mai bine acum şi că cei care voiau să plece au făcut-o deja’.

Întrebat dacă prinţul Charles şi afecţiunea declarată a acestuia pentru români poate îmbunătăţi percepţia celor din Regatul Unit faţă de aceştia, politicianul s-a arătat mai degrabă sceptic. ‘Este de bun augur, fără îndoială. Dar familia regală este apolitică, iar această problemă este una politică. Deci nu poate reprezenta o soluţie’, a punctat el.

În asentimentul colegului său, Lordul Howell a remarcat că ‘problema migraţiei este una ce afectează întreaga Europă. Este nevoie deci de o gestionare europeană a sa, nu la nivel individual de stat membru’. ‘Iar după întâlnirea pe care am avut-o astăzi (luni) cu ministrul, vedem un viitor în care România va deveni o ţară europeană fruntaşă (…) şi în cele din urmă această problemă va deveni una marginală’, a opinat înaltul responsabil.

Sub presiunea unei părţi a clasei politice şi a opiniei publice, premierul britanic David Cameron a sugerat recent o serie de măsuri menite să limiteze migraţia intercomunitară în perspectiva ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii din Marea Britanie pentru bulgari şi români la sfârşitul acestui an. Şi alte ţări, printre care Olanda, s-au arătat interesate de idee.

‘Mesajul meu pentru politicienii români şi cei britanici este că avem nevoie de o societate deschisă şi dinamică’, a afirmat Lord Howell. ‘De ţări cu o justiţie şi un stat de drept puternice, cu o economie sănătoasă, care să poată juca un rol cu normă întreagă în cadrul UE, iar împreună vom putea rezolva aceste probleme’, a asigurat el. ‘România este în creştere, va fi una dintre cele mai importante ţări europene şi sunt dornic să colaborez cu politicienii români la reformarea Europei’, a conchis el.

Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). În decursul acestei perioade, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul unor astfel de perturbări (aşa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011).

Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE – Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania – le aplică cetăţenilor români şi bulgari restricţii în materie de acces pe piaţa muncii.