Compania germană Wpd încearcă să fuzioneze două proiecte vechi de energie eoliană situate în zona localității General Toshevo, în nord-estul Bulgariei și foarte aproape de granița cu România, dar autoritățile locale sunt împotrivă, potrivit relatărilor din presă. Compania a depus o cerere de autorizare a turbinelor de 10 MW în loc de 3 MW cât solicitase inițial.
Bulgaria decide dacă wpd trebuie să efectueze un studiu de evaluare a impactului asupra mediului pentru parcul său eolian planificat în localitatea General Toshevo din provincia Dobrich din nord-estul Bulgariei, foarte aproape de granița cu România.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA), capacitatea totală instalată de energie eoliană în Bulgaria este de 703 MW. Niciun parc eolian nu a fost pus în funcțiune din 2012, din cauza barierelor administrative și a incertitudinii juridice, potrivit sursei citate.. După ce, anul trecut, autoritatea locală din localitatea Vetrino, aflată în apropiere, a blocat efectiv un proiect gigantic de energie eoliană al CWP, Consiliul municipal din General Toshevo a declarat acum că se opune investiției wpd.
Autoritatea locală și-a arătat sprijinul față de populația locală și față de firmele care se opun proiectului. Oficialii au subliniat că doresc să protejeze terenurile fertile din sudul Dobrogei. Zona găzduiește un grup de mici parcuri eoliene construite în primul val. Municipalitatea a spus că inițiativa wpd nu se aliniază cu planul său pe zece ani privind energiile regenerabile.
Firma de proiect Wpd Wind 1 a cerut autorității locale din General Toshevo să își schimbe planul spațial. Aceasta vrea să instaleze turbine de 10 MW, față de limita actuală de 3 MW. Compania germană a cerut de exemplu să crească înălțimea maximă permisă a turnurilor la 200 de metri de la 140 de metri, potrivit presei locale. Wpd planifică, de asemenea, parcuri eoliene în Balcic și Dobrichka, care sunt în aceeași zonă, printre alte proiecte ale sale în Bulgaria.
Investiția nou-propusă în localitatea General Toshevo este o combinație a două proiecte mai vechi, Svoboda 1 și Mizia 1, pentru un total de 70 de turbine (35 fiecare), potrivit Capital.bg. Site-ul bulgar de știri a scris că, inițial, capacitatea propusă a fost de 210 MW și că în noul plan al companiei aceasta a crescut la peste 400 MW.
Costurile sunt estimate la 511 milioane de euro, și nu se solicită niciun ajutor de stat sau vreun statut preferențial pentru acest proiect, în acest stadiu.
Conform planului spațial inițial, turbinele și fundațiile acestora ar ocupa 44,6 hectare sau mai puțin de 1% din terenurile agricole din localitate. Modificarea planului local de amenajare a teritoriului este în curs de negociere pentru a se obține mai mult teren însă , deoarece compania încearcă să monteze turbine mai mari.
În Bulgaria, au existat mai multe situații cu reacții negative împotriva dezvoltării proiectelor de energie solară în ultimii ani. Fermierii și ecologiștii insistă ca terenurile agricole să fie exceptate de la astfel de investiții.Țara se află într-o criză politică continuă de mai mulți ani, astfel încât răspunsul legislativ a fost lent. Au existat chiar arestări pentru scăderea ilegală a gradului de calitate a numeroase loturi de teren agricol pentru a permite construirea de centrale solare, potrivit sursei citate.
Sursa: Balkan Green Energy News