Probleme cu plățile întârziate de la clienți? Folosește tehnicile celor mai performante echipe de recuperare a creanțelor!

Antreprenorii români se confruntă în fiecare an cu întârzieri de plăți din partea debitorilor, fapt ce conduce din ce în ce mai multe companii spre colaps financiar. Este extrem de important ca demersul de recuperare a creanței să înceapă imediat ce termenul de plată al facturii este depășit, pentru a evita o situație delicată pentru compania creditoare.
Ion Dobreanu - lun, 31 ian. 2022, 17:53
Probleme cu plățile întârziate de la clienți? Folosește tehnicile celor mai performante echipe de recuperare a creanțelor!

Acest aspect îl confirmă și una dintre cele mai renumite companii specializate în recuperările de creanțe, cu peste 12 ani de experiență în domeniu.

“Odată ce durata de recuperare a creanței depășește 90 de zile, șansele ca procesul de colectare să ajungă în instanță sunt foarte mari. Din acel moment, ne putem aștepta la un proces lung, care să se încheie prin executarea silită a debitorului, momente ce pot determina situații de criză pentru compania dumneavoastră. Tuturor clienților noștri le recomandăm să înceapă cât mai rapid procesul de recuperare, când sesizează întârzierea unei plăți, pentru a reduce costurile operaționale”, spun reprezentanții firmei de recuperări AS Recover.

În situația data, antreprenorilor le revine sarcina de a se pregăti temeinic pentru astfel de momente. Cea mai sigură metodă pentru ei este să contracteze pe termen lung servicii profesioniste de recuperări creanțe, însă își pot crește șansele de colectare pe cont propriu, dacă urmează câteva sfaturi simple din partea experților.

Am întrebat recuperatorii din cadrul aceleiași firme de colectare despre modul în care ei procedează și am putut să conturăm 3 pași care trebuie urmați pentru ca antreprenorii să aibe șanse maxime de câștig.

Iată ce trebuie să faci:

Pasul 1: Documentează-te și pregătește apelul pentru a-ți recupera creanța

Înainte să contactezi telefonic clientul datornic, trebuie să pui la punct toate micile detalii care te-ar putea ajuta în timpul apelului. Cele mai utile sunt:

suma de încasat, conform facturii emise;
numărul facturii emise și termenul ei de plată;
ce alte metode de colectare au fost utilizate;
ce relație ai avut în trecut cu clientul în cauză.

Atunci când vorbim de clienți cu vechime, una dintre bunele practici este să te uiți asupra istoricului de tranzacții dintre compania ta și debitor. În cazul în care poți observa anumite comportamente repetitive, le poți lua în calcul pentru a-ți dezvolta strategia.

Spre exemplu, în practică, anumiți antreprenori achită creanța imediat ce le-a fost adusă la cunoștință că termenul de plată a fost depășit. Caută cu atenție aceste subtilități și vei economisi timp și bani. Desigur, vorbim despre un proces stufos, care poate fi eficientizat cu instrumentele potrivite, pe care le au de obicei echipele specializate în recuperările de creanțe.

Ultimul pas al etapei de documentare este să cercetezi puțin situația companiei debitorului sau a industriei în care activează acesta. Dacă identifici anumite aspecte care i-ar putea afecta activitatea și fluxul de numerar, experții îți recomandă să planifici deja recuperarea acestei creanțe într-un timp mai lung, poate cu ajutorul unei scheme de plată în rate. Un exemplu recent a avut loc pe perioada pandemiei, când afacerile din domeniul HoReCa au fost grav afectate, și puse în imposibilitatea de a achita chiria pentru spațiile unde își desfășurau activitatea.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/modern-lady-talking-on-mobile-in-front-of-computer-4491474/

 

Pasul 2: Păstrează o atitudine diplomată pe tot parcursul apelului

Odată ce ai terminat cu procesul de documentare al afacerii, este timpul să îți pui în practică, meticulos, strategia. Aptitudinile de negociator vor trebui să iasă la iveală, pentru că întreaga procedură necesită:

să analizezi instant ideile exprimate de debitor;
să menții controlul conversației;
să îți păstrezi calmul, indiferent de reacția interlocutorului.

Însă, mai întâi de toate, asigură-te că discuți cu o persoană care se află într-o poziție decizională. Dacă debitorul este o afacere mică, țintește să discuți direct cu antreprenorul care coordonează firma. Însă, dacă vorbim de o companie de dimensiuni medii sau mari, vei avea de trecut prin câteva persoane pentru a ajunge la cea din poziția care te interesează.

Ajuns într-un apel telefonic cu un manager, începe prin a explica motivul pentru care suni și a cere din start achitarea integrală a facturii, ca punct de început al negocierii. Una din tehnicile folosite de recuperatorii de creanțe experimentați este să lase câteva secunde de pauză după această introducere, pentru ca debitorul să intervină și să se implice în conversație.

În acest moment, trebuie să fii pregătit pentru o serie de scuze. Printre cele mai populare pe care le întâlnesc profesioniștii se numără:

“Am făcut plata, nu înțeleg de ce durează așa de mult”;
“Nu a funcționat aplicația băncii astăzi”;
“Nu dispun de fondurile necesare momentan”;
“Nu am primit nicio factură din partea dumneavoastră”.

Etapa de documentare și strategizare este cea care te va ajuta în acest punct, pentru că poți rezolva imediat unele dintre aceste probleme. Poți trimite factura instant, oferi sau cere detalii despre plată sau propune un plan de achitare eșalonată a datoriei.

Pasul 3: Încheie apelul cu o concluzie avantajoasă

Un apel de succes trebuie să se încheie cu o victorie pentru recuperator. Fie că este sub forma unei promisiuni de plată parțială pe loc, acceptul unui plan de eșalonare a datoriei sau promisiunea achitării integrale până la o dată fixă, trebuie să termini într-o notă avantajoasă pentru tine și afacerea ta.

Nu uita să faci o recapitulare a convorbirii pentru interlocutor, să îți notezi toate aceste detalii și să îi trimiți un e-mail cu toate subiectele discutate.

Cum poți face acest proces mai eficient?

Deși unele creanțe sunt recuperabile pe cont propriu, procesul greoi din spate face ca de multe ori efortul să nu fie justificat pentru un antreprenor fără experiență în domeniul recuperărilor.

Anumite firme introduc în planul de afaceri o cheltuială previzibilă și externalizează acest proces către agențiile de recuperări creanțe, ca metodă de eficientizare a costurilor și a timpului. De cele mai multe ori, datorită expertizei și a resurselor disponibile, firmele specializate oferă o rată mai mare de recuperare a creanțelor, iar compania creditoare investește mai puține resurse de timp și bani în acest tip de activități.

Dar cum alegi să lucrezi cu agențiile performante, liderii de piață cu cele mai bune rezultate pe parcursul anilor? Există ghiduri specializate cu întrebări pe care le poți folosi. Urmând instrucțiunile, în câteva ore poți să iei o decizie care va asigura afacerii tale un viitor financiar predictibil și un flux de numerar pozitiv.

Recomandarea este să alegi o agenție care are în echipa sa juriști, avocați și consilieri juridici, cu experiență în zona de investigații și reprezentare în fața instanței și care a oferit rezultate clienților ei pe parcursul a mulți ani de activitate în domeniul recuperărilor de creanțe.

Te-ar mai putea interesa și
BYD, reduceri cu 11,5% la modele electrice și hibrid
BYD, reduceri cu 11,5% la modele electrice și hibrid
Producătorul gigant chinez de vehicule electrice BYD oferă reduceri până pe 26 ianuarie la două dintre modelele sale hibride și EV, potrivit site-ului său....
Canalul Suez, venituri în scădere din cauza atacurilor asupra navelor comerciale
Canalul Suez, venituri în scădere din cauza atacurilor asupra navelor comerciale
Perturbările din Marea Roşie - o consecinţă a atacurilor maritime ale rebelilor houthi din Yemen - au dus anul acesta ...
Parlamentul sud-coreean a votat în unanimitate demiterea președintelui interimar Han Duck-soo
Parlamentul sud-coreean a votat în unanimitate demiterea președintelui interimar Han Duck-soo
Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri, în majoritate, pentru demiterea preşedintelui interimar Han Duck-soo, acuzându-l ...
A doua companie aeriană care renunță la Brașov: FlyLili suspendă zborurile din 10 ianuarie. Motivul: număr scăzut de pasageri
A doua companie aeriană care renunță la Brașov: FlyLili suspendă zborurile din 10 ianuarie. Motivul: număr scăzut ...
Compania aeriană FlyLili a anunțat că din 10 ianuarie va suspenda temporar toate zborurile de pe aeroportul din Brașov.