Polonia a închis o ramură a conductei petroliere Druzhba după ce a detectat o scurgere, a relatat duminică Bloomberg, citând presa poloneză și serviciul local de pompieri, scrie Oil Price. Conducta Druzhba transportă țiței rusesc către Europa Centrală. Germania îl cumpără din Polonia pentru două dintre rafinăriile sale, una dintre acestea fiind deținută anterior de compania rusă Rosneft, care acum consumă și țiței din Kazahstan adus în Europa prin sistemul de conducte Druzhba.
Mai târziu în cursul zilei de ieri, Reuters a citat operatorul polonez de conducte PERN, afirmând că închiderea parțială a conductei nu a afectat livrările de țiței către clienții care utilizează conducta Druzhba.
Dincolo de știrea Bloomberg despre situația din Polonia, agenția de presă rusă Tass l-a citat pe ministrul slovac de interne Matus Sutaj Estok, care a avertizat că un grup organizat din zonă ar putea pregăti posibile acte teroriste în zona pe unde trece ramura de sud a conductei Druzhba.
„Activitatea care poate fi asociată cu posibila pregătire a unui act terorist împotriva infrastructurii critice [a republicii] a fost înregistrată în estul Slovaciei”, a declarat Estok, adăugând că activitatea grupului a fost observată în Slovacia și Ungaria.
În urmă cu câteva săptămâni, analiștii S&P Global Commodity Insight au remarcat că „deși majoritatea rafinăriilor europene aprovizionate de rețeaua Druzhba, cu o capacitate de 1 milion de barili pe zi, au încetat deja să mai cumpere țiței rusesc ca răspuns la războiul din Ucraina, ramura sudică a pompat încă aproximativ 300 000 barili pe zi de țiței din Urali către trei rafinării”.
De ce e importantă conducta Druzjba (Prietenia)
Oleoductul Druzhba este o arteră cheie de aprovizionare cu petrol din Rusia către Europa, cu două ramuri – una nordică prin Belarus, care alimentează Belarus, Polonia, Germania, Letonia și Lituania, și una sudică care trece prin Ucraina și trimite petrol către Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și Croația.
Fluxurile de petrol prin conducta Druzhba au fost exceptate de la embargoul UE asupra importurilor de țiței rusesc, care a intrat în vigoare la 5 decembrie 2022. UE a exceptat de la interdicție fluxurile de petrol prin conducte către statele membre ale UE fără ieșire la mare.
Statele UE din Europa Centrală au spus că au încercat să își reducă dependența de țițeiul rusesc în urma războiului din Ucraina, dar acest lucru s-a dovedit dificil din cauza lipsei de alternative ușor disponibile. Una dintre acestea a fost înlocuirea fluxurilor de țiței rusesc cu petrol kazah, pentru a alimenta rafinăria Schwedt din Germania.