Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban avertizează asupra riscului de dezangajare pentru o sumă de 952 de milioane de euro, bani europeni pe care România îi poate cheltui prin mai multe programe structurale. Cel mai problematic este Programul Operaţional sectorial „Creşterea competitivităţii economice” (POS CCE), unul din cele şapte programe operaţionale sectoriale (POS-uri). Acestea din urmă sunt instrumente pentru realizarea priorităţilor trasate prin Cadrul Strategic Naţional de Referinţă (CSNR) şi prin Planul Naţional de Dezvoltare (PND) 2007 – 2013. „Acum există riscul de dezangajare pentru 952 de milioane de euro, cu riscuri zero pentru Programul Operaţional Regional, un risc scăzut pentru Programul Naţional „Asistenţă Tehnică” şi risc major pentru „Creşterea competitivităţii economice”, a declarat în cadrul conferinţei „Mediafax Talks about European Funds”, Leonard Orban.
Acesta susţine că nivelul de contractare al fondurilor europene este de 70%, dar la nivel de implementare sunt mari probleme, astfel că valoarea reală de absorbţie este în momentul de faţă de numai 10% din cei 19,2 miliarde de euro alocaţi ţării noastre. „Evaluăm posibilitatea finalizării proiectelor până la finele lui 2015 şi dorim să retragem finanţarea pentru programele care nu merg pentru a realoca fondurile spre axele prioritare unde implementarea este accelerată”, a mai spus Orban potrivit căruia „există presiuni pentru scăderea sumelor acordate de Comisia Europeană pe politici de coeziune”.
Ministrul Afacerilor Externe explică eşecul României în atragerea fondurilor europene atât prin birocraţia excesivă, care îi descurajează pe potenţialii beneficiar, dar şi prin problemele generate de o serie mare de conflicte de interese apărute pe parcurs. „Am sufocat beneficiarii cu cerinţe absurde, fapt ce îi îndepărtează de la dorinţa de a accesa fonduri europene . Este evident că procesul de simplificare a procedurilor este necesar. O altă problemă este legată de achioziţiile publice. În acest caz, avem pe de o parte o serie de contestatari de profesie, iar pe de altă parte o lipsă de unitate a interpretărilor (cerinţelor impuse potenţialilor beneficiari de fonduri europene n.red)”, a mai declarat Orban.
Orban vorbeşte totodată de problema conflictelor de interese, care va trebui rezolvată. „Problema conflictelor de interese a fost rezolvată foarte bine în Bulgaria, unde există chiar o structură care urmăreşte conflictele de interese. Va trebui şi noi, într-un fel sau altul să implementăm un model de succes de acest gen pentru Programul Operaţional Regional”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe.