Probleme pentru gazoductul Iaşi-Ungheni: Gazele româneşti ar putea să nu treacă Prutul nici după 1 ianuarie 2015 – presa

Gazele româneşti ar putea să nu treacă Prutul prin gazoductul Iaşi-Ungheni nici după 1 ianuarie 2015, titrează publicaţia Jurnal.md din Chişinău.
Economica.net - sâm, 27 dec. 2014, 09:45
Probleme pentru gazoductul Iaşi-Ungheni: Gazele româneşti ar putea să nu treacă Prutul nici după 1 ianuarie 2015  - presa

Deşi autorităţile moldovene au semnat cu mare fast la începutul acestei săptămâni contractul de import, compania în gestiunea căreia se află gazoductul, nu are deocamdată licenţă de activitate, scrie Agerpres.

Directorul întreprinderii Vestmoldtransgaz, Iurie Dolghieru, a declarat pentru site-ul mold-street.com că nu a prezentat tot setul de documente Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, pentru a primi licenţa.

Un alt obstacol este şi faptul că autorităţile nu au transmis conducta în gestiunea întreprinderii Vestmoldtransgaz.

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni a început la 27 august 2013 şi a costat 26 de milioane de euro, dintre care şapte milioane constituie contribuţia Uniunii Europene.

Deşi gazele din România nu au ajuns nici în raionul Ungheni, UE a mai alocat 10 milioane de euro pentru extinderea conductei până la Chişinău, scrie Jurnal.md.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat pe 22 decembrie

Din 1 ianuarie 2015, R.Moldova va importa gaze naturale din România prin noul gazoduct Iași-Ungheni, inaugurat la sfârșitul verii. Un contract de vânzare-cumpărare a gazelor naturale a fost semnat, luni, 22 decembrie 2014, la Chișinău de reprezentanții companiilor Energocom din Moldova și OMV Petrom Gas din România.

Prețul prevăzut în document este de 1010 Ron pentru o mie de metri cubi, ceea ce constituie 276,6 USD. Ministrul moldovean al Economiei, Andrian Candu a menționat că gazele naturale ce vor fi livrate din România reprezintă un pas important pentru întărirea securității energetice a Republicii Moldova.,,Este un început pentru noi și o sursă alternativă de gaz pentru Republica Moldova. Evenimentul de astăzi este și un nou proiect de colaborare între companiile Energocom Moldova și OMV Petrom Gaz România. Mulțumiri adresăm Guvernului României, care a acordat tot suportul necesar pentru ca să existe această alternativă importantă pentru țara noastră”, a declarat Andrian Candu, citat de RFI Romania.

De asemenea, oficialul moldovean a precizat că livrarea de gaze naturale prin conducta Iași-Ungheni va începe în cantități mici, iar după ce va fi testat sistemul, contractul va fi ajustat pentru aprovizionare în cantități mai mari.,,Contractul este flexibil. În fiecare lună se poate face comandă pentru luna viitoare prin semnarea unor anexe. În al doilea sau al treilea trimestru al anului 2015 vom începe construcția conductei de gaz de la Ungheni spre Chișinău și atunci capacitățile vor fi altele. Atunci vom vorbi despre alte cantități și vom discuta poate și despre alte prețuri”, a declarat ministrul Economiei.

Gazoductul cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, iniţial, promiteau autoritățile române, din România va fi livrat un volum de până la 50 de milioane de metri cubi pe an. De altfel, consumul anual al Republicii Moldova în 2013 a constituit circa un miliard de metri cubi de gaze naturale, fără regiunea transnistreană.

Construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni a început în 2013 și a fost finisată în 2014. Costul total al proiectului a constituit 26 milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro grant din partea Uniunii Europene. Inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni face parte din Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2014.

Următoarea etapă a proiectului este construcţia conductei Ungheni-Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi a gazoductului Oneşti-Leţcani cu Staţia de Comprimare a gazelor pe teritoriul României.

Între timp, R.Moldova a obținut o micșorare de preț la gazele naturale din partea Federației Ruse. Cel puțin în primele două semestre ale anului 2015, R.Moldova va achita un preț de circa 332 de dolari pentru o mie de metri cubi, astfel fiind cu 44 de dolari mai ieftin ca în prezent. Precizăm că, R.Moldova importă gaz din Rusia în baza unui acord care a expirat pe 31 decembrie 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...