Apple a câştigat la sfârşitul săptămânii trecute un proces cu Samsung, compania sud-coreeană fiind condamnată la plata unor despăgubiri de peste 1 miliard de dolari, fiind posibil ca grupul american să obţină luna viitoare şi interzicerea permanentă a comercializării unor aparate precum tableta Galaxy 10.1 în SUA.
Samsung a devenit lider al pieţei smartphone la nivel mondial, evaluată la 219 miliarde de dolari, prin introducerea modelelor Galaxy care folosesc software Android, câştigând cotă de piaţă de la Apple, care are o gamă mai restrânsă de modele.
„Samsung va trebui să schimbe unele produse din portofoliu. Ar putea avea loc întârzieri în dezvoltarea şi lansarea unor noi modele, într-o perioadă în care apar produse noi o dată la şase luni”, a declarat Chang In Whan, preşedinte al companiei KTB Asset Management din Seul.
Un purtător de cuvânt al Samsung a declarat totuşi că programul de lansare a unor noi produse de către companie nu va fi afectat de verdictul din SUA.
Samsung a reuşit să ocolească alte verdicte de interzicere a vânzărilor prin modificarea unor aspecte ale produselor sale. Anul trecut, Samsung a modificat forma unui model de tabletă Galaxy şi poziţia boxelor după ce Apple a obţinut interzicerea comercializării acesteia în Germania.
Compania urmează să lanseze în acest an o nouă versiune a Galaxy Note, care în mai puţin de un an a fost vândută în peste 10 milioane de exemplare. Samsung a început vânzarea versiunii tabletă a Note în această lună, după lansarea în luna mai a aparatului smartphone Galaxy III.
Samsung, cel mai mare producător de cipuri de memorie, ecrane plate şi televizoare la nivel mondial, intenţionează să investească 22 de miliarde de dolari în acest an pentru creşterea capacităţii de producţie.
„Samsung are buzunarele adânci şi vor face nişte schimbări de design”, a declarat Michael Risch, profesor specializat în legislaţia patentelor la Universitatea Villanova University din Pennsylvania.
El a adăugat că dacă Samsung nu va mai putea să copieze, atunci ar putea fi determinată să fabrice produse mai bune decât Apple.
Verdictul din SUA ar putea afecta şi alţi producători de aparate cu sistem de operare Android, având în vedere că Apple a dat în judecată companii precum HTC, al patrulea mare furnizor de smartphone-uri.
HTC a obţinut anul trecut venituri de 15,8 miliarde de dolari, mare parte din comercializarea de telefoane Desire şi Sensation.