Angajații ROMAERO acuză: nu și-au luat banii de patru luni, personalul calificat lipsește, compania nu mai are acces la documentația actualizată de reparație a avioanelor

Angajații ROMAERO spun într-o scrisoare intrată în posesia Economica.net că societatea nu mai îndeplinește condițiile de aprobare ale Agenției Europene de Siguranță a Aviției, dar și că duce lipsă de angajați calificați care să se ocupe de reparațiile efectuate la avioanele companiilor comerciale cu care are contracte. În plus, salariile nu au mai fost plătite de patru luni, iar din februarie, jumătate dintre angajați și-ar fi dat demisia.
Andrada Ghira
Mihai Nicuţ -
vin, 14 oct. 2022, 18:44
Angajații ROMAERO acuză: nu și-au luat banii de patru luni, personalul calificat lipsește, compania nu mai are acces la documentația actualizată de reparație a avioanelor

Scrisoarea care a ajuns în posesia Economica.net este semnată de angajați ai ROMAERO și a ajuns și la Autoritatea Aeronautică Civilă, care a încheiat zilele acestea un audit la compania de stat.

Angajații reclamă mediul de lucru stresant, neplata salariilor pe patru luni, dar și lipsa personalului calificat. Jumătate dintre salariați și-ar fi dat demisia din februarie și până astăzi. Aceștia mai spun că niciuna dintre secțiile companiei nu este condusă de persoane care îndeplinesc criterii esențiale conform prevederilor Agenției Europene pentru Siguranța Aviației, dar și că nu au abonament plătit pentru acces la documentația actualizată de reparație My Boeing Fleet.

Economica.net a încercat să obțină lămuriri și să vadă dacă neregulile semnalate de angajații ROMAERO prin această scrisoare sunt reale, însă liderul de sindicat Dănuț Chelaru ne-a îndrumat spre directorul general.

Contactat de Economica.net, Mișa Popic, directorul ROMAERO, nu a dorit să facă niciun comentariu pe marginea aceste scrisori.

ROMAERO are contracte de mentenanță a aeronavelor civile cu companiile Ryanair, Blue Air (n.r. – care nu mai operează zboruri), Blue Air Tehnic, Air Bucharest, Corendon Airlines, INCAS și Fly2Sky. Cel mai mare contract dintre acestea este cel cu Ryanair, în valoare de 3 milioane de euro, iar toate conctractele pentur reparerea avioanelor civile valoarează aproape 5 milioane de euro.

Compania mai are și contracte de fabricație aerostructuri cu ST Engineering Aerospace Ltd, Boeing, Britten Norman, Spirit Aerosystems, Reims Aerospace.

Ultimul an cu profit pentru compania deținută de stat, prin intermediul Ministerului Economiei, a fost 2011, când profitul net a fost de doar 400.000 de lei. Anul trecut, ROMAERO a avut o cifră de afaceri de aproape 52 de milioane de lei, cea mai mică din ultimii 15 ani, iar pierderea a fost de aproate 63 de milioane de lei.

ROMAERO este cea mai mare companie de stat din industria aerospațială și de apărare românească. Societatea este specializată în servicii de întreținere și reparații pentru aeronave de transport civile și militare, precum și în producția industrială de aerostructuri și componente ale acestora.

Redăm mai jos, integral, scrisoarea angajaților ROMAERO:

„Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la situația extrem de periculoasă, cu potențial de a cauza pierderi de vieți omenești, în care își desfășoară activitatea Societatea Romaero SA. Degradarea severă a condițiilor de funcționare a societății din ultimele luni obligă Autoritatea Aeronautică Civilă să ia măsurile necesare pentru prevenirea pericolelor la care este supusă aviația civilă prin continuarea activității de întreținere aeronave Romaero. Societatea funcționează în subordinea Ministerului Economiei însă este responsabilitatea AACR sa verifice și să se asigure că organizațiile aprobate mențin toate standardele de conformitate și de siguranță.

Prin pierderea aproape completă a personalului calificat atât din poziții de management cât și de execuție precum și din lipsa totală a capacității financiare societatea NU MAI ÎNDEPLINEȘTE CONDIȚIILE DE APROBARE EASA. (ROMAERO a pierdut, prin demisie, jumătate dintre salariați în perioada februarie 2022- octombrie 2022).

Prin Stația de Întreținere și Reparații aeronave (autorizată EASA part 145 și FAA) la Romaero se continuă executarea de lucrări la aeronave civile de pasageri fără a îndeplini condițiile minime care să asigure conformitatea lucrărilor și siguranța eliberării la zbor a aeronavelor.

1. Conducerea diviziei
Conform prevederilor EASA, funcțiile de conducere a secțiilor întreținere linie, bază și componente se ocupă de personal calificat, autorizat de AACR, după verificarea cunoștințelor și asigurarea îndeplinirii condițiilor specifice de a ocupa o astfel de funcție. În acest moment, în timp ce sunt executate lucrări la aeronave, niciuna dintre secții nu este condusă de persoane care îndeplinesc aceste criterii esențiale. Nicio persoană autorizată form 4 (autorizare necesară conducerii activității de mentenanță) nu își mai desfășoară activitatea în acest moment în societate.

2. Funcția de calitate

După demisia întregului personal al biroului, funcția de Calitate (reglementare obligatorie EASA) este astăzi complet inexistentă, ROMAERO neavând nici auditori specializați part 145 care să verifice conformarea cu reglementările și nici personal de asigurare a calității care să se asigure că cerințele sunt actualizate și implementate. Mai mult, șeful departamentului calitate nu are experiența și cunoștințele necesare, așa cum sunt cerute de către reglementările aplicabile, pentru a exercita această funcție. În lipsa acestor instrumente de verificare, societatea nu poate garanta că lucrările sunt conforme, eliberarea certificatelor de repunere în serviciu a aeronavelor fiind ilegală.

3. Capacitate financiară

În acest moment, Divizia de întreținere și reparații aeronave civile nu are acces la documentația de reparație actualizată (My Boeing Fleet). Conform reglementarilor EASA este obligatoriu ca organizațiile de întreținere și reparații aeronave să aibă acces propriu la documentația în vigoare a producătorului, specifică activităților. Lipsa unui abonament plătit pentru acces încalcă atât litera legii, care impune obligația, și creează un pericol real prin forțarea personalului să execute lucrări conform unor ediții ieșite din actualitate, acest lucru făcând lucrările neconforme.

În plus, în lipsa resurselor financiare și a mecanismelor de control, există pericolul ca materialele, echipamentele, uneltele și piesele folosite în procesul de reparații să fie neconforme. În acest moment societatea nu dă dovada capacității de a asigura materialele de bază, utilizarea de materiale și substanțe expirate creând premisele unui pericol grav în siguranță.

4. Resursa umană

Pericolul cauzat de personalul insuficient și necalificat este dublat de încălcarea gravă a tuturor principiilor factor uman, obligatorii pentru siguranța aviației. Întârzierea de patru luni a salariilor, lipsa de profesionalism a conducerii în interacțiunea cu personalul de execuție creează o atmosferă de stres, frustrare și griji pentru salariații care execută lucrări care necesită extremă atenție, concentrare și responsabilitate.

În aceste condiții, făcute publice prin diverse mijloace de către salariații ROMAERO care și-au exprimat îngrijorarea inclusiv în fața conducerii societății și reprezentanților Autorității Aeronautice, nicio măsură nu a fost luată până în prezent de AACR pentru eliminarea neconformităților.

Lipsa de acțiune a AACR în legătură cu situația încălcărilor grave a reglementărilor part 145 de către ROMAERO pune în pericol traficul aerian și viețile pasagerilor care călătoresc cu aceste avioane comerciale.

În condițiile incapacității conducerii societății la toate nivelele de a lua măsurile necesare pentru asigurarea conformității (conducere aflată în acest moment într-o situație care impune răspunderea penală pentru fals cu consecințe deosebit de grave), din lipsă de pregătire managerială severă și necunoașterea legii și reglementărilor specifice aviației, este datoria AACR să intervină pentru prevenirea unui accident grav.

Dat fiind pericolul imediat și sesizările repetate ale conducerii și AACR rămase fără răspuns, precum și conflictul de interese în care reprezentanții AACR se pot afla (atât actualul director operațional Romaero cât și șefa departamentului calitate au activat până în urmă cu câteva luni în cadrul AACR, posturile anterioare fiind înghețate în perioada în care activează în cadrul romaero) o sesizare cu privire la această situație extrem de periculoasă va fi transmisă și către EASA.

Din respect pentru viețile omenești și pentru locul României în lumea aviației Europene, avem speranța că autoritățile din țara noastră vor lua măsurile legale care se impun.

Cu stimă,

Angajații ROMAERO S.A.”

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...