Problemele din asigurările auto, discutate în Comisia pentru transporturi din Camera Deputaţilor, de săptămâna viitoare
Decizia a fost luata la finalul dezbaterilor pe propunerea legislativa pentru constituirea, organizarea si functionarea Corpului expertilor si evaluatorilor tehnici auto din România. În aceste conditii, marti, nu a fost luata nicio decizie cu privire la acest proiect, scrie Agerpres.
‘Amânam pe saptamâna viitoare. Comisia de raportori va trimite invitatiile pentru ca fiecare entitate sa îsi trimita reprezentantul aici’, a declarat presedintele Comisiei pentru transporturi si infrastructura din Camera Deputatilor, liberalul Mihai Lupu.
El a marturisit ca a avut o dauna la care pentru a scoate masina din service a trebuit sa plateasca din banii sai.
‘Si eu am patit, abia dupa 200 de zile mi-am încasat banii. A trebuit sa platesc banii ca sa îmi scot masina din service. În toata România daca va duceti veti vedea ca lucrurile asa sunt. Problema este foarte clara si aici trebuie sa tragem un semnal de alarma. Nu stiu daca aceasta institutie (Corpul expertilor si evaluatorilor tehnici auto din România n.r.) va rezolva problema pentru ca se vor deschide alte procese si îi vom trimitem pe oameni la alte procese’, a spus Lupu.
Acesta le-a spus reprezentantilor asiguratorilor ca oamenii prefera sa plateasca pentru a-si scoate masina din service pentru ca sunt plimbati la zeci de institutii.
‘Îi asigurati pe oameni si îi plimbati pe la zeci de institutii încât acestea se lasa pagubasi si platesc ca sa îsi scoata masina de prin service-uri. Si daca nu ne aplecam acum, daca aveti, ASF, aceasta atributie, intrati-va în aceasta atributie, fratilor. Nu e corect sa ne batem joc de cetatenii acestei tari. Dam niste legi cu dedicatie si atunci se întâmpla ce se întâmpla. Daca veti merge în service-uri veti vedea ca sunt zeci de masini care nu sunt eliberate pentru ca nu li s-a platit asigurarea’, a explicat presedintele Comisiei.
La rândul sau, social-democratul Catalin Radulescu, membru al Comisiei, a apreciat ca bancile si asiguratorii ‘vin si plâng’, în loc sa plânga oamenii.
‘Vedem infatuarea asta a bancilor, a asiguratorilor care întotdeauna vin si plâng. În loc sa plânga oamenii, plâng ei. Atunci sigur ca trebuie sa gasim un cadru legal. Noi trebuie sa discutam, sa facem o dezbatere cu toata lumea pentru ca un organism de genul acesta (Corpului expertilor si evaluatorilor tehnici auto din România n.r.) este necesar. Altfel, orice om normal si cinstit va sta sub presiunea acestui colos care înseamna ori asigurari, ori banci, ori altceva’, a precizat Radulescu.
Potrivit acestuia, inspectorul care constata dauna în loc sa ceara schimbarea piesei vrea repararea acesteia.
‘Inspectorul de la asigurari nu este inginer, nu are niciun fel de specialitate… Am vazut si eu chestiunea asta, în loc sa îti dea piesa sa o schimbi, îti da sa o repari. Pe de alta parte, producatorul de masini este împotriva acestor chestiuni pentru ca spune ca o piesa trebuie schimbata, nu reparata. Asiguratorului îi convine sa dea sa repare, deoarece cu cât inspectorul face paguba mai mica cu atât îl intereseaza pe el, câstiga mai mult. Hai sa cream o dezbatere, sa invitam pe toata lumea aici, nu sa trecem repede în Comisie. Asta este o tema pe care noi trebuie sa o rezolvam. Eu cred ca trebuie creat un organism care sa controleze si sa fie neutru fata de asigurare si care sa fie interfata între un cetatean normal caruia i se întâmpla o paguba si smecherii de la asigurari’, a afirmat Radulescu.