Deficitul bugetar s-a adâncit în 2014 la 7,9 miliarde de euro (8,57 miliarde de dolari), sau 2,4% din PIB, de la 4,1 miliarde de euro, sau 1,3% din PIB în 2013.
‘Această creştere este determinată exclusiv de efectele speciale provocate de Hypo Alpe Adria/HETA. Fără aceste efecte speciale, deficitul public s-ar fi situat la 1% din PIB’, a anunţat Oficiul de Statistică.
Datoria publică a Austriei s-a ridicat anul trecut la 278,1 miliarde de euro, sau 84,5% din PIB, de la 261 miliarde de euro, sau 80,9% din PIB în 2013.
Austria nu va mai injecta noi fonduri în Heta Asset Resolution AG, banca de rebuturi creată pentru restructurarea Hypo Alpe-Adria-Bank International AG, care a devenit astfel primul caz în care se vor aplica noile norme UE care forţează creditorii să suporte pierderi pentru salvarea unei bănci.
Ministerul austriac de Finanţe a anunţat recent decizia de a nu mai acorda sprijin pentru Heta Asset Resolution AG, care a beneficiat deja de ajutoare de stat în valoare de 5,5 miliarde de euro, după ce Heta a informat Guvernul că mai are nevoie de alte 7,6 miliarde de euro. În consecinţă, Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Austria (FMA) a intervenit şi a ordonat un moratoriu cu privire la rambursarea datoriilor Hypo Alpe-Adria-Bank International AG până la găsirea unei soluţii de restructurare a băncii care să nu îi mai coste pe contribuabili.
Moratoriul cu privire la rambursarea datoriilor se întinde până la data de 31 mai 2016, ceea ce oferă FMA suficient timp pentru a pune la punct un plan detaliat cu privire la tratamentul egal al tuturor creditorilor. FMA a precizat că decizia sa de a interveni la Heta înseamnă că nu va fi demarată o procedură de insolvenţă, astfel că nu va fi pus în pericol procesul de vânzare a Hypo Group Alpe Adria AG, partea sănătoasă a băncii, pentru care a fost semnat anul trecut un contract de vânzare care nu a fost încă definitivat. Procedura de insolvenţă ar fi făcut mai dificilă vânzarea altor active şi ar fi provocat şi mai multe pierderi pentru creditori.
Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.