Legăturile comerciale strânse cu Germania şi sectorul său auto, cândva puternic, au fost ani de zile un avantaj pentru regiune de la prăbuşirea comunismului. Dar acum aceste legături riscă să devină o povară pentru economiile Ungariei, Republicii Cehe şi Slovaciei, scrie Agerpres.
Deja unele companii locale care se bazau pe relaţiile cu Germania încearcă să pătrundă mai adânc pe alte pieţe mai îndepărtate şi se extind în industrii precum apărarea pentru a atenua slăbiciunea marelui lor vecin din Vest, unde se profilează încă un an în vecinătatea recesiunii.
Demersurile lor vin însă într-un moment de incertitudini geopolitice majore – războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu şi protecţionismul în creştere -, iar în ciuda impulsului din sectorul apărării, toţi aceşti factori ar putea submina astfel de eforturi ale companiilor din regiune.
„Perturbările economice care afectează cel mai important partener comercial al regiunii şi slăbiciunea persistentă din sectorul auto prezintă riscuri suplimentare de regres economic pentru regiunea est-central-europeană”, a notat Dawn Holland, directoare pentru cercetare economică la Moody’s Analytics.
Creşterea inflaţiei din Europa centrală – ajunsă la niveluri uluitoare de 25% în Ungaria anul trecut – a determinat băncile centrale să ridice costurile împrumuturilor la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii. Cehii au suportat cea mai susţinută scădere a salariilor reale, care se prelungeşte de opt trimestre succesive.
În 2021, companiile germane au avut o cifră de afaceri anuală de aproximativ 250 de miliarde de euro (270 de miliarde de dolari) în Europa centrală, angajând aproximativ 1 milion de oameni direct şi mulţi alţii prin furnizori, potrivit Bundesbank.
Republica Cehă şi Ungaria se bazează pe Germania pentru o treime şi, respectiv, un sfert din exporturile lor, Slovacia trimiţând acolo o cincime din exporturile sale, potrivit S&P Global. Polonia este considerată mai puţin expusă datorită forţei economiei sale interne, mai diversificate, exporturile sale fiind mai puţin dependente de producţia de maşini.
Cel mai bun scenariu pentru majoritatea companiilor intervievate de Reuters ar fi o stagnare a cifrei de afaceri în acest an, deşi unele nu au exclus un declin general al veniturilor şi posibile reduceri de locuri de muncă.
Compania DGA Gepgyarto es Automatizalasi Kft din Ungaria, care produce structuri de oţel şi utilaje fabricate la comandă, plănuia o extindere a capacităţii cu 50%, bazându-se pe feedback-ul clienţilor, pentru a satisface creşterea aşteptată a cererii pe parcursul a trei ani, din 2023 până în 2025.
„Această creştere a cererii s-a evaporat”, a declarat pentru Reuters Tamas Tornai, directorul executiv al holdingului care controlează DGA. Totuşi, DGA continuă o investiţie de 2,5 miliarde de forinţi (6,95 milioane USD) pentru a servi industria de apărare în plină dezvoltare.
În Germania, sectorul auto nu se confruntă doar cu vânzări slabe pe pieţele americană şi europeană, ci şi cu obstacole, de la preţurile ridicate la energie până la trecerea globală la mobilitatea electrică, care impune o regândire a viitorului motoarelor cu ardere internă.
În Europa centrală, Ungaria a luat iniţiativa atragerii de investiţii în producţia de baterii şi maşini electrice din China, poziţionându-se ca un punct de întâlnire pentru investitorii estici şi occidentali.
„Se înregistrează o scădere foarte puternică a cererii din sectorul auto, determinată de inflaţie, ratele dobânzilor şi incertitudinea economică, iar cumpărătorii privaţi aproape au dispărut de pe piaţă”, a constatat Tamas Mogyorosi, director de dezvoltare la Alap Group, care oferă servicii de management al calităţii şi altele pentru sectorul auto, industria aerospaţială şi electronică şi care a încercat să compenseze declinul de pe pieţele vest-europene prin creşterea comenzilor de la clienţii asiatici.
Otto Danek, vicepreşedintele Asociaţiei Exportatorilor Cehi, a remarcat la rândul său că sectorul a cunoscut o încetinire clară din a doua jumătate a anului 2023 din cauza slăbiciunii din Germania.
„O scădere relativ mică a cererii din această regiune are un impact semnificativ asupra întregului segment de export”, a notat Danek, care deţine Atas Elektromotory Nachod, companie ce produce motoare electrice mici. „Căutăm noi pieţe, mai ales în Europa, dar un astfel de deficit nu poate fi înlocuit într-o jumătate de an”, a menţionat omul de afaceri ceh.
Agenţiile de rating au atenţionat că acest declin ar putea îngreuna eforturile de a reduce deficitul bugetar, despre care S&P Global afirmă că va rămâne „excepţional de mare” în plan istoric pentru regiune în acest an.
„O slăbiciune prelungită a Germaniei este unul dintre principalele riscuri pe care le avem în vedere pentru Europa centrală şi de est, putând submina creşterea pe termen mediu şi planurile deja puse în dificultate de consolidare fiscală”, a conchis Karen Vartapetov, director şi analist principal pentru regiunea est-central-europeană şi CSI la S&P Global.