Producătorii de mașini și componente au fost loviți mai întâi de reglementările antipoluare tot mai drastice impuse de guvernele din majoritatea statelor lumii. Apoi, în 2020, s-au trezit în fața pandemiei. Au închis uzine și au încercat să vândă mașini doar atunci când autoritățile au permis deschiderea showroom-urilor.
Deși părea că lucrurile revin la normal, anul 2021 a început cu o nouă criză, cea a semiconductorilor. Uzinele abia deschise s-au văzut nevoite să întrerupă din nou lucrul pentru că mașinile din ziua de astăzi nu pot fi livrate clienților fără sistemele electronice care includ chip-uri. Și, pentru că nu era suficient, problemele au continuat la jumătate lunii februarie cu un cutremur care a oprit câteva uzine din Japonia.
Toyota a anunțat încă de marți că va suspenda temporar activitatea pe 14 linii de asamblare din două uzine ale sale din cauza unui cutremur care a lovit pe 13 februarie prefectura Fukuoka. Culmea, deși fabricile Toyota nu au fost afectate, penele de curent și problemele de logistică generate de cutremur au blocat activitatea unor furnizori importanți. Astfel, ca și în cazul companiilor din alte părți ale lumii aflate în așteptarea seiconductorilor, cele din Japonia opresc activitate pentru că le lipsesc componente de… suspensie.
Ca și Toyota, cei de la Nissan au fost nevoiți să scurteze timpul de lucru și au în plan chiar stoparea producției în ziua de sâmbătă, 20 februarie, din cauza lipsei acelorași componente.
„Vinovatul” este compania Hitachi Astemo, un joint-venture între Hitachi Ltd și Honda Motor Co Ltd, care este furnizor al ambilor producători auto. Uzina din Fukuoka a Hitachi Astemo produce componente ale sistemului de suspensie al câtorva modele Toyota și Nissan și, din cauza cutremurului de sâmbătă, a oprit producția pentru a verifica starea echipamentelor electrice și a executa remedierile necesare. În plus, sistemul rutier și feroviar care leagă uzinele a fost și el afectat și necesită reparații.
În acest moment nu este cunoscut impactul cutremurului din Kaponia asupra volumului de mașini produse, însă japonezii speră ca lucrurile să intre cât mai curând în normal.