Problemele Renault cu motorul 1.2 TCe ar putea aduce compania în fața justiției

10 01. 2022
Renault Logo Renaulution

O anchetă a publicației franceze l`Argus arăta, încă din vara lui 2017, că motorul Renault 1.2 TCe are un consum excesiv de ulei, iar asta poate duce la probleme majore pentru utilizatori. La vremea respectivă posesorilor de Renault Clio IV, Renault Captur sau Dacia Duster cu acest motor li se recomanda să verifice des nivelul uleiului.

Apoi, în primăvara lui 2019, publicația franceză Auto Plus a revenit asupra subiectului în cadrul unui articol despre fiabilitatea motoarelor turbo cu cilindree mică. Jurnaliști au menționat din nou consumul exagerat de ulei al motoarelor 1.2 TCe în special în cazul mașinilor utilizate cu preponderență în mediul urban.

Acum, săptămânalul „Le Journal du Dimanche” scrie că în Franța ar putea fi declanșată o acțiune colectivă în justiție împotriva constructorului auto Renault, din cauza acelorași problemel de fiabilitate ale motorului 1.2 TCe alimentat cu benzină.

Este important de menționat că motorul Renault 1.2 TCe nu se află doar în dotarea unor modele ale producătorului francez sau ale mărcii Dacia, ci și , sub denumirea 1.2 DIG-T, în componența unor modele Nissan.

Potrivit „Le Journal du Dimanche”, mai mulţi clienţi francezi se plâng de un supraconsum de ulei și, în aceste condiţii, avocatul Christophe Leguevaques a decis să acţioneze Renault în justiţie, convins că producătorul auto era conştient de defectele motoarelor 1.2 TCe.

„Avem în vedere două lucruri: pe de o parte că Renault cunoştea problemele acestor motoare încă din 2015 şi a continuat să vândă automobile cu motoare viciate… şi că a făcut ceea ce se cheamă «o înşelătorie»”, afirmă avocatul Christophe Leguevaques.

Motorul de TCe de 1.2 litri, alimentat cu benzină, a fost montat pe 400.000 de vehicule în perioada cuprinsă între octombrie 2012 şi iunie 2016. Acest sistem de propulsie se regăseşte sub capota mai multor modele Renault, Dacia și Nissan.

Conform studiului „Surconsommation d`huile – Les Moteurs a risque” realizat de jurnaliștii francezi de la l`Argus în 2017 și citiat de LifeNews.ro, în grupul Renault – Nissan exista o informare internă care plasa problema motorului 1.2 TCe la nivel maxim. Asta pentru că, în urma unei analize începute încă din 2014 și a numărului tot mai mare de clienți din toată Europa care au acuzat probleme, s-a constatat că propulsorul cu pricina consumă ulei mult peste normal.

Neconfirmată de reprezentanții Renault, dar aflată, se pare, la baza problemei, calibrarea incorectă a computerului care gestionează motorul duce la o presiune scăzută în motor și la o lipsă de lubrifiant în zona cilindrilor. O parte a uleiului este aspirată și arsă prin combustie. Din această cauză pot fi afectați permanent atât segmenții cât și cămășile cilindrilor.

Conform l`Argus, s-a încercat remedierea problemei încă de pe linia de montaj pentru mașinile vândute începând cu 2017, însă există mii de vehicule mai vechi la care pot apărea surprize extrem de neplăcute și costisitoare. În cazul mărcii Renault pot fi afectate modelele Clio IV, Captur, Kangoo II, Megane III și Scenic III cu propulsorul menționat, iar în cel al Dacia modelele Duster, Dokker și Lodgy cu motorul 1.2 TCe. La Nissan problema poate apărea la modelele Juke, Pulsar și Qashqai dotate cu același motor sub denumirea 1.2 DIG-T.