În momentul de față, fermele din România nu știu ce măsuri ar trebui să implementeze în cazul în care vreun angajat este infestat cu covid-19 și nici ce se întâmplă în situația în care zona în care se află intră sub cod roșu. În acest context, mai multe asociații de profil au solicitat autorităților să elaboreze de urgență o serie de proceduri care să permită, pe de o parte, continuare activității, iar pe de altă parte siguranța personală și alimentară.
„Prioritatea fermelor este să își asigure funcționarea, pentru că activitatea lor nu se poate opri. Dacă apar situații deosebite, trebuie să avem niște proceduri care să ne permită să ne continuăm activitatea în ferme și abatoare. De aceea, în urmă cu două zile, am transmis Guvernului, Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Ministerului Agriculturii și ANSVSA solicitarea de a elabora o serie de norme și proceduri clare pentru ferme. Fiecare companie își gândește propriul program de prevenție și acțiune (în caz de infestare n.red), dar acestea nu sunt în acord cu nimic, nu știm dacă autoritățile sunt de acord cu ele”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Stanca Tudor, director executiv la Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România.
Potrivit acesteia, pot apărea probleme cu transportul angajaților la ferme, majoritatea fiind adusi din alte localități, cu transportul animalelor vii sau al cărnii de porc către abatoare. „Este nevoie ca în programul Guvernului, care trebuie să fie însoțit de norme de aplicare clare, să se facă referire și la sprijinul financiar. Ar putea fi nevoie de susținere pentru transportul individual al angajaților sau în caz de izolare într-o anumită zonă. Dacă apare un caz de coronavirus cu izolare la domiciliu sau carantina trebuie sa stim clar cum putem realiza continuarea activității în ferma rspectivă”, a mai explicat Stanca care atrage atenția că România nu se poate baza doar pe importuri. Mai ales în condițiile în care răspândirea virusului are efecte negative asupra transporturilor și asupra statelor de unde România cumpără carne.
Situația este similară și în cazul fermelor de păsări care vor să se pregătească pentru următoarele scenarii, dar nu știu exact cum. „Ne trebuie proceduri care să protejeze fermele și oamenii pentru a putea aproviziona ritmic piața națională. Ne aflăm în situația în care trebuie să pregătim proceduri pentru eventualitatea unui cod roșu pe anumite zone și de aceea am solicitat autorităților să le elaboreze”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.
Acesta a trimis autorităților, spre model, procedurile implementate de Italia și cere elaborarea unora în regim de urgență. „Spre exemplu, conform procedurii din Italia, nu se pot amâna transporturile de furaje, animale vii, cărne și deșeuri. Toate acestea sunt activități zilnice și, dacă nu se realizează, pot bloca întreaga activitatea. Aceasta ne dorim și noi. Să putem tăia animalele,să procespăm, să livrăm furaje și să transportăm deșeuri”, a mai spus Van.
În ceea ce privește aprovizionarea cu carne de pui, van susține că în momentul de față nu există nicio problemă de acest gen. „Totul decurge în mod normal”, a asigurat acesta.