„În general, investitorii caută apartamente mai mici de până la 42 mp, aproape de centrul oraşelor universitare, cu randamente superioare. Mai sunt căutate, de asemenea, apartamentele mari de 4 camere sau chiar şi casele”, spune Răzvan Cuc.
Şeful Re/Max România nu crede că procentul va fi depăşit, mai ales că românii nu prea obişnuiesc să locuiască cu chirie, de altfel, peste 90% dintre ei stau în locuinţe pe care le au în proprietate.
Asta deşi piaţa rezidenţială românească a fost cercetată de investitori mari în domeniu veniţi din Occident, care căutau portofolii de zeci sau sute de apartamente, dar acestea nu există pe piaţa românească, relativ plină de paradoxuri, precum ar fi faptul că un apartament ieftin e mai jos sau egal la preţ cu o maşină.
Răzvan Cuc crede că preţurile de pe piaţa rezidenţială din România vor creşte cu maximum 3% anul acesta, dar nu vor apărea sincope în condiţii politice şi economice normale.
Cea mai mare tranzacţie intermediată de Re/Max anul trecut a avut în centru un spațiu industrial de 2,53 milioane de euro din Sibiu, și două terenuri din Cluj-Napoca, vândute de 2,5 milioane de euro și, respectiv, 1,96 milioane de euro, la care se adaugă un apartament de 1,5 milioane de euro din Bucureşti.
Piaţa consultanţei imobiliare e estimată de 80 de milioane de euro şi s-ar putea dubla la 160 de milioane de euro până în 2023.