‘Uniunea Europeană constată cu părere de rău că, în pofida solicitărilor sale repetate, Turcia refuză în continuare să-şi îndeplinească obligaţiile’, se precizează în comunicat.
‘Uniunea Europeană constată de asemenea că Turcia nu a făcut niciun progres către normalizarea relaţiilor sale cu Republica Cipru’ a cărei parte de nord este ocupată de trupele turceşti din 1974, adaugă comunicatul.
Totuşi, UE s-a arătat dispusă să facă un gest în acest sens. ‘Sperăm că putem deschide în iunie un nou capitol de negocieri, capitolul 22, cel referitor la politica regională’, a anunţat în cursul unei conferinţe de presă şeful diplomaţiei irlandeze, Eamon Gilmore, a cărui ţară asigură preşedinţia Consiliului UE până la 30 iunie.
Însă Turcia trebuie să dea dovadă de bunăvoinţă, a insistat comisarul european pentru extindere, Stefan Füle. ‘Cheia îmbunătăţirii negocierilor este acordul de readmisie cu UE’, pe care Turcia trebuie să-l semneze şi implementeze, a adăugat el.
Acest acord este esenţial pentru îmbunătăţirea luptei împotriva imigraţiei ilegale în UE, pentru că Turcia a devenit un punct de trecere către Grecia. În schimbul semnării acestui acord parafat de Ankara în 2012, UE va fi de acord să faciliteze acordarea de vize pentru cetăţenii turci.
Şeful diplomaţiei turce nu şi-a ascuns iritarea faţă de blocarea acestui proces. ‘Cu o floare nu se face primăvară’, a declarat Ahmet Davutoglu în cadrul unei conferinţe de presă cu Eamon Gilmore şi Stefan Füle.
‘Şaptesprezece capitole (din 35) sunt blocate din motive politice. Trebuie deblocat procesul, pentru că, în acest ritm, va dura cincizeci ani pentru finalizarea sa’, a insistat el.
Davutoglu a cerut totodată deschiderea capitolelor privind relaţiile externe. ‘Noi credem vă avem nevoie de o nouă perspectivă strategică în relaţiile noastre’, a mai spus şeful diplomaţiei turce.