Dacă procesul nu va fi accelerat, „va fi nevoie de multe decenii pentru deminarea Ucrainei”, a afirmat Şmîgal, care li s-a adresat printr-o legătură video participanţilor la Conferinţa internaţională a donatorilor pentru deminarea Ucraina, ce se desfăşoară miercuri şi joi la Zagreb.
Premierul ucrainean a indicat că minele sunt răspândite pe o suprafaţă de 174.000 de kilometri pătraţi şi că 250 de persoane au fost ucise şi alte 500 rănite de aceste dispozitive, avertizând că alte 10.000 de persoane ar putea fi afectate.
Zeci de ţări şi organizaţii au promis până în prezent un total de 300 de milioane de dolari (282 de milioane de euro) Ucrainei pentru deminare, cu mult sub suma necesară pentru aceste operaţiuni extrem de costisitoare, potrivit şefului guvernului ucrainean.
Conform unor estimări comune ale guvernului ucrainean, Băncii Mondiale, Comisiei Europene şi ONU, costul operaţiunilor de deminare va depăşi 34 de miliarde de euro.
Ucraina dispune în prezent de 3.000 de articole pirotehnice şi 29 de vehicule de deminare, iar donaţiile s-au ridicat până acum la aproximativ 283 de milioane de euro, a precizat Şmîgal.
În paralel, Ministerul britanic al Apărării a anunţat miercuri că Ucraina urmează să primească un nou sprijin de peste 100 de milioane de lire sterline (115 milioane de euro), inclusiv sisteme de deminare, din partea Fondului Internaţional pentru Ucraina (IFU) administrat de Marea Britanie.
„Ucraina este la ora actuală cea mai minată ţară de pe glob”, „principalul obstacol”în calea contraofensivei sale, a precizat ministerul britanic într-un comunicat.
O ideea căreia i-a subscris comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, care participă la conferinţa de la Zagreb. „Unităţile ruse plantează mine şi capcane explozive cu scopul de a provoca vătămări mortale şi daune civililor care se întorc în Ucraina”, a spus el.
Cu un total de 110 milioane de euro donate până în prezent, UE este, împreună cu statele sale membre, cel mai mare donator în acest sector, a spus Sinkevicius.
Premierul croat Andrej Plenkovic a promis că ţara sa va dona încă 5 milioane de euro Ucrainei şi va oferi asistenţă pentru deminare, domeniu în care are o experienţă vastă.
La sfârşitul lunii septembrie, Elveţia a anunţat că va aloca 100 de milioane de franci elveţieni (103 milioane de euro) pentru deminarea Ucrainei în perioada 2024-2027.