Procesul fugii lui Omar Hayssam din ţară a fost amânat la Curtea de Apel Oradea

Economica.net
06 02. 2012

Procesul fugii lui Omar Hayssam din ţară, care se judecă la Curtea de Apel Oradea, nu a intrat în dezbateri luni, după ce judecătorul a constatat că inculpaţii şi avocaţii acestora, din Bucureşti şi din Constanţa, nu s-au putut prezenta la termenul de judecată din cauza vremii nefavorabile din sudul ţării, transmite Mediafax.

Pentru termenul de luni, judecătorul anunţase începerea cercetării judecătoreşti şi audierea primilor martori în dosar, iar în faţa instanţei ar fi trebuit să fie prezenţi fraţii Hayssam, Mukhles şi Mahmoud, şi omul de afaceri constănţean Tartoussi Mustafa, proprietarul vasului Iman T, cu care Omar Hayssam ar fi fugit din ţară, dar şi apărătorii acestora.

„Având în vedere raţiunile de ordin obiectiv ce ţin de imposibilitatea avocaţilor şi inculpaţilor de a se fi deplasat din Bucureşti, respectiv din Constanţa şi lipsa acestora la termenul de azi ( luni – n.r.), se vor amâna dezbaterile”, a anunţat judecătorul.

Un nou termen a fost fixat pentru 5 martie.

Dosarul privind fuga din România a lui Omar Hayssam se judecă la Curtea de Apel Oradea după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucureşti.

La sfârşitul lunii noiembrie 2007, procurorii i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar, pentru înlesnire a ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism, precum şi pe Omar Hayssam, pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 23-30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat şi înlesnit, împreună cu inculpaţii Omar Mahmoud şi Omar Mukhles, ieşirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, deşi cunoştea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru acte de terorism prin organizarea şi finanţarea operaţiunii de răpire a trei jurnalişti români în Irak.

Cercetările făcute în faza de urmărire penală au relevat faptul că plecarea din ţară a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritimă, cu ajutorul inculpaţilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar şi Mahmoud Omar, aport justificat de „considerente de ordin material – în primul caz – şi de ordin familial – în cel de-al doilea caz”.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam, judecătorii respingând recursul promovat de avocaţii sirianului, care ceruseră rejudecarea procesului.

Hayssam este urmărit general naţional şi internaţional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti.

Dosarul acestui caz conţine nouă volume, dintre care unul cu documente clasificate, astfel că mai mulţi magistraţi ai Curţii de Apel Oradea, inclusiv cel care prezidează completul de judecată în cazul lui Omar Hayssam, au făcut demersuri pentru obţinerea certificatului de securitate emis de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), care permite accesul la secrete de stat.