Procurorii ciprioţi se pregătesc să-i pună sub acuzare pe cei responsabili de criza economică
Costas Clerides a precizat că autorităţile cipriote vor colabora cu experţi străini pentru instrumentarea cazurilor, dar a refuzat să ofere alte detalii. ‘Cazurile care sunt gata sau aproape gata, vor fi înaintate Curţii în următoarele săptămâni’, a spus Clerides.
În luna martie 2013, Ciprul a fost la un pas de colapsul economic, din cauza expunerii mari a băncilor sale faţă de Grecia dar şi a derapajului fiscal. În schimbul unui program de ajutor de 10 miliarde de euro acordat în luna martie 2013 de creditorii internaţionali, Ciprul a acceptat să închidă a doua mare bancă locală, Laiki Bank, şi de asemenea să impună pierderi deponenţilor la Bank of Cyprus, cea mai mare bancă comercială cipriotă.
Atât Laiki Bank cât şi Bank of Cyprus au suferit pierderi masive de pe urma acordului european de ştergere a datoriei suverane a Greciei. Potrivit unui raport elaborat de consultanţii Băncii centrale a Ciprului, fosta echipă managerială de la Bank of Cyprus a investit milioane de euro în obligaţiuni greceşti riscante dar care ofereau randamente mari pentru a contracara erodarea bilanţului ca urmare a creşterii creditelor neperformante.
Ciprul a devenit a cincea ţară dintre cele 18 state ale zonei euro care beneficiază de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.