Un consilier juridic de la Parchetul General s-a prezentat la Curtea de Apel Bucureşti şi a anunţat că Parchetul renunţă la cererea de chemare în judecată îndreptată împotriva Guvernului, în care se solicitau suspendarea şi anularea OUG 13/2017, dar şi sesizarea Curţii Constituţionale.
Cererea de renunţare la judecată vine după ce OUG 13 a fost abrogată de Guvern.
Tot miercuri, judecătorii de la Secţia contencios a CAB dezbat o cerere depusă de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul prin care se solicită anularea OUG 13.
În cererea de chemare în judecată depusă la Curtea de Apel Bucureşti, Augustin Lazăr arăta că suspendarea actului administrativ normativ are un interes public major, întrucât ordonanţa are ca efect ‘perturbarea gravă a întregii activităţi a Ministerului Public şi obstrucţionează bunul mers al actului de justiţie, în condiţiile în care persoane care au săvârşit fapte de natură penală vor fi ocrotite prin noua reglementare de tragere la răspundere penală’.
Totodată, mai spunea procurorul general, adoptarea acestei ordonanţe împiedică realizarea rolului constituţional al Ministerului Public de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor.
În opinia procurorului general, prin intrarea în vigoare a ordonanţei, era afectată, atât la nivel intern, cât şi extern, politica penală declarată a statului referitoare la intensificarea eforturilor în scopul adoptării unor acte normative eficiente în materia combaterii corupţiei la toate nivelurile autorităţilor şi instituţiilor statului.