Forma actuală a articolului 54 din legea 303/2004 – prevede că ‘(1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. (…) (4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.
Pentru modificarea acestui articol există două propuneri, una venită din partea Consiliului Superior al Magistraturii, care cere modificarea aliniatului 1, în sensul că procurorii care optează pentru o funcţie de conducere în Parchete să aibă o vechime minimă de 15 ani în funcţia de judecător sau procuror, dar şi prelungirea mandatelor de la trei la patru ani.
Mai mult, Consiliul propune şi modificarea aliniatului 4, acesta urmând să aibă următoarea formulare: ‘(4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor săi sau la cererea a două treimi din numărul total al membrilor adunării generale corespunzătoare unităţii de parchet la care se exercită funcţia de conducere (…)’.
O altă propunere vine din partea Ministerului Justiţiei, care susţine doar modificarea aliniatului 1, în sensul prelungirii duratei mandatelor, de la trei la patru ani, pentru funcţiile de conducere din cadrul Parchetelor.
Potrivit unui comunicat al MJ, prin acest proces se doreşte informarea şi consultarea publicului, respectiv a membrilor corpului judiciar, membrilor celorlalte profesii din domeniul justiţiei, cetăţenilor, mediului de afaceri, organizaţiilor neguvernamentale, cu privire la soluţiile legislative propuse pentru eficientizarea şi îmbunătăţirea activităţii şi organizării sistemului judiciar, în vederea asigurării unui serviciu public de calitate.
Consultarea este susţinută, în plan local, printr-o serie de întâlniri regionale la Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Bucureşti, cu magistraţi, reprezentanţi ai altor profesii juridice, parteneri instituţionali şi ONG-uri.
Data limită până la care sunt aşteptate propuneri din partea cetăţenilor este 11 noiembrie 2016.
Detalii despre consultare se pot găsi la http://www.just.ro/proiect-de-modificare-si-completare-a-legilor-justitiei/.