Procurorul Mihai Betelie, arestat preventiv
Decizia magistraţilor ÎCCJ este definitivă.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au respins, pe 20 ianuarie, propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe numele prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Mihai Betelie şi a secretarului general al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti Bogdan-Nicolae Grigorescu.
Procurorii anticorupţie au dispus pe 19 ianuarie reţinerea prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Mihai Betelie şi a secretarului general al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti Bogdan-Nicolae Grigorescu pe o perioadă de 24 de ore.
Conform unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) remis pe 20 ianuarie, procurorii anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de Mihai Betelie şi Bogdan-Nicolae Grigorescu pentru efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi şantaj, în legătură cu o infracţiune de corupţie.
Totodată, Mihai Betelie este cercetat pentru favorizarea infractorului, în legătură directă cu o infracţiune de corupţie şi instigare la infracţiunea de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, iar Bogdan-Nicolae Grigorescu – pentru conflict de interese.
Având în vedere calitatea de magistrat a lui Mihai Betelie, miercuri, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat percheziţionarea şi reţinerea acestuia, iar joi Secţia pentru procurori a încuviinţat arestarea sa.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.
DNA precizează că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, inculpaţii, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu privitoare la incompatibilităţi prevăzute în Statutul judecătorilor şi procurorilor şi, respectiv, în Legea administraţiei publice locale, au efectuat prin persoane interpuse activităţi financiare ca acte de comerţ şi au participat la administrarea SC Enviroservice SRL Bucureşti, în scopul obţinerii unor foloase materiale necuvenite. Atribuţiile de administrare a acestei societăţi comerciale, ai cărei reprezentanţi legali erau rude sau persoane foarte apropiate celor doi inculpaţi, au fost împărţite între cei doi inculpaţi.
Inculpaţii s-au ocupat de administrarea acestei firme (cu obiect de activitate achiziţionarea deşeurilor colectate selectiv în vederea reciclării), implicându-se în mod direct în tot ceea ce însemna funcţionarea acesteia: relaţiile cu partenerii de afaceri, selecţia de personal şi plata salariilor, achiziţii de utilaje şi plata acestora, relaţiile cu unităţile bancare, distribuţia mărfurilor, plata chiriei etc. Grigorescu Bogdan-Nicolae a finanţat activitatea firmei cu suma de 50.000 de euro, susţine sursa.
În acest context, în scopul de a beneficia, în interesul acestei afaceri, de influenţa şi autoritatea de care se bucura o persoană, membru al filialei Ilfov a unui partid politic, inculpaţii i-au solicitat acesteia să le faciliteze desfăşurarea activităţilor lor comerciale.
În condiţiile în care o societate comercială aflată în relaţii contractuale cu SC Enviroservice SRL a încetat derularea acestui contract pe fondul existenţei unor nereguli, Mihai Betelie şi Bogdan-Nicolae Grigorescu, profitând de funcţiile publice deţinute, au exercitat presiuni asupra reprezentanţilor acestei firme pentru ca aceştia să nu sisteze contractul respectiv, se arată în comunicat.