‘Avem un program care va fi operaţional după 1 octombrie pentru promovarea conservelor româneşti pe terţe pieţe, respectiv în Belarus, Rusia, Azerbaidjan şi China. Este un program măreţ, pentru care ne pregătim şi sperăm că va da şi roade, mai ales că nu avem probleme pe piaţa Rusiei cu aceste produse, deoarece conservele nu fac parte din categoria celor restricţionate. De asemenea, mai avem un program de promovare pe fructe în Cehia, Slovacia, Belgia şi Anglia. Sperăm să se deruleze şi acesta în condiţii bune. Ambele programe sunt susţinute din fonduri europene şi au o valoare de aproximativ trei milioane de euro fiecare proiect’, a declarat, pentru AGERPRES, Aurel Tănase, directorul executiv al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume-Fructe din România.
Potrivit directorului executiv al Prodcom, legumele româneşti sunt tot mai căutate pe pieţele externe, cu toate că producătorii nu reuşesc deocamdată să meargă la export cu o ofertă concentrată şi uniformă.
‘Legumele româneşti sunt foarte bine cotate în prezent pe partea de export. Am avut o cerere pentru o paletă foarte largă de produse din ţări precum Olanda, Belgia şi Anglia, dar încă suferim de faptul că nu realizăm oferta concentrată, în stare să dăm uniformitate lotului, pregătirii corespunzătoare şi respectării normelor de trasabilitate. Cei care au deja canalul lor de export funcţionează corect şi bine. De exemplu, castraveţii Cornishon sunt foarte solicitaţi şi merg foarte bine la export, la preţuri foarte bune, la fel şi castraveţii lungi pentru salată. Cele mai mari cereri la export sunt pe aceste două produse, dar avem şi pentru roşii şi ardei roşii. În zona Brăilei, avem suprafeţe care se prezintă foarte bine pentru ardeii roşii şi circa 6.000 de tone pot face în orice moment obiectul livrărilor pentru export’, a explicat Aurel Tănase.
De asemenea, organizaţia Prodcom pregăteşte un portal dedicat sectorului de legume-fructe, care urmează să fie lansat până la finele lunii septembrie, cel târziu începutul lunii octombrie.
‘Ne pregătim pentru sfârşitul lunii septembrie, prima parte a lunii octombrie, să lansăm un portal pe care l-am făcut pentru sector. El va avea informaţii pentru fiecare filieră de produs şi pe legume şi pe fructe. Va fi o pagina complexă, care va răspunde tuturor dorinţelor, aşteptărilor şi cerinţelor membrilor noştri. Va avea şi o pagină de marketing în care fiecare dintre membrii noştri vor fi afişaţi cu suprafeţele pe care le lucrează, cu identificare şi intrarea lor în piaţă, în aşa fel încât toţi cei interesaţi să poate ajunge la ceea ce au nevoie’, a adăugat şeful Prodcom.
Organizaţia Naţională Interprofesională Prodcom Legume Fructe din România a fost înfiinţată în anul 2007, de un grup format din 21 de membri fondatori, reprezentanţi semnificativi ai sectorului legume fructe.