Producător de legume: Există justificări pentru creșteri cu 25-30% a prețului la consumatorul final
Radu Ionuț, un tânăr fermieri din Obârșia, județul Olt și vicepreședinte al Cooperativei Agricole Legume Oltenești Vădăstrița , care cultivă legume (roșii, ardei) în spații protejate, dar și căpșune în câmp, susține că există justificarea creșterii cu 25-30% a prețurilor la produsele finale față de anul trecut, din cauza majorării costurilor de producție. „Prețul la îngrășăminte s-a dublat, prețul la combustibil s-a dublat, prețurile la semințe și tratamente fitosanitare au o creștere de 25-30%. Mulți dintre fermierii care se ocupă de legumicultură au probleme cu forța de muncă. Pentru a nu ne pierde oamenii, am fost nevoiți să mărim salariile. Este din nou un cost ce se reflectă în produsul final. Rămâne de văzut dacă piața poate absorbi această creștere. Cred că acordarea de credite avantajoase ( susținute de stat n.red) sau subvenții corelate la actualitatea de azi ar avea capacitatea să absoarbă șocul unei astfel de creșteri”, a explicat Ionuț în cadul unei conferințe organizate de Asociația Forța Fermierilor.
Magazinele țin prețurile de achiziție de la fermieri la nivelul anului trecut. Importurile ieftine reprezintă problemă
În ceea ce pivește prețurile cu care fermierii vând către retaileri, legumicultorul susține în calitate de membru al unei Cooperative, că oganizația cu care colaborează nu a putut negocia anul acesta noi prețuri cu retailerul alimentar către care livrează.
„Contractelele sunt de genul, dacă vrei bine, dacă nu, nu. Ni s-a oferit 10 bani în plus, în medie, per kilogramul de produs livrat, în condițiile în care inputurile pe care ni le furnizează ei (și pe care fermierul le plătește n.red) sunt dublu la preț față de anul trecut. De asemenea, costurile de transport sunt tot pe umerii noștri. Am fost rugați să acceptăm nivelul acesta de preț pentru că ei operează pe o piață cu alte rețele de magazine care au la vânzare produse din import la prețuri foarte scăzute. Aici aș vedea eu o problemă reală, aici ar putea interveni o lege. Astă vară, noi vindeam roșia cu 2 lei, iar în magazin era cu 5 lei, în condițiile în care noi îl sortam, noi îl ambalam, noi îl tansportam”, a mai explicat legumicultorul.
Pentru susţinerea fermierilor afectați de creșterea costurilor de producție, Asociația Forța Fermierilor solicită renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență în vederea introducerii finanțării agriculturii naționale. Reamintim că, deși au fost anunțate, de către fostul ministru al Agriculturii, două obiective majore care să fie finanțate din PNRR, și anume sistemul de irigații și rețeaua de depozite regionale, acestea nu s-au mai regăsit în documentul final. Din motive niciodată explicate clar.
„În actualul context internațional tulbure, cu războiul din Ucraina la granițele UE, considerăm că există o oportunitate evidentă ca oficialii Comisiei Europene să manifeste mult mai multă flexibilitate în a accepta modificarea PNRR, pentru asigurarea securității alimentare a României, în mod direct, și pentru a contribui la buna funcționare a piețelor agroalimentare europene, în mod indirect”, anunță Asociația care a trimis ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, o listă cu zece propuneri.
Printre acestea, redeschiderea PNRR pentru refacerea și construcția sistemului național de irigații – inclusiv Canalul Siret-Bărăgan, precum și construcția unei rețele de depozite regionale pentru produsele agroalimentare, plata într-un timp cât mai scurt a subvențiilor agricole, majorarea ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură la 3 lei/litru pentru anul 2022 sau găsirea unor soluții pentru ca fermierii să poată achiziționa carburant direct redus, fără a mai fi nevoie să aștepte cu lunile returnarea accizei, acordarea unei subvenții pentru îngrășăminte, sprijin de care să beneficieze producătorii agricoli, demararea într-un timp cât mai scurt a programelor de finanțare cu credit garantat de către stat, cuantificarea consumului de hrană, pe categorii de produse, până în octombrie 2023, iar ulterior limitarea sau, în situații excepționale, chiar interzicerea exportului la categoriile de materii prime și/sau produse finite, care se vor regăsi pe lista cu produse deficitare (în urma întocmirii acesteia), crearea unui mecanism de monitorizare reală și obiectivă a prețurilor de tranzacționare a cerealelor, plantelor tehnice și oleaginoase, în Portul Constanța, implementarea PNDR ȘI PNS și elaborarea la nivelul MADR a unei legi privind calamitățile naturale și forța majoră în agricultură pentru protejarea producătorilor agricoli în contextul unor fenomene extreme precum secetă, inundații etc.