„În acest moment, asistăm, de fapt, la o nouă reducere a preţului de achiziţie, la poarta fermei, pentru producătorii de lapte din România. Este evident că procesatorii şi nici retailerii vor să arunce această scădere de preţ, în totalitate, exclusiv pe umerii crescătorilor de vaci de lapte din România. Şi pot face asta pentru că mecanismul de reducere a preţului, monitorizat de Consiliul Concurenţei, este şi prost gândit, şi prost aplicat”, se menţionează în comunicat.
În ultima săptămână, numeroşi Membri ai AFF, crescători de lapte, au transmis asociaţiei informaţii cu privire la scăderi la preţul laptelui preluat de procesatori de la nivelul fermelor. Aceste scăderi de preţuri nu le sunt justificate în niciun fel fermierilor, care se văd constrânşi să accepte scăderile, de teama de a nu le fi reziliate contractele.
„Membrii Asociaţiei Forţa Fermierilor apelează la Consiliul Concurenţei să nu devină groparul zootehniei româneşti şi să solicite acţiuni şi informaţii de la procesatori şi retaileri prin care reducerea de 20% a preţului la consumatorul final pentru laptele din comerţ să fie „suportată” prin micşorarea adaosurilor comerciale şi prin reducerea altor cheltuieli decât cele de achiziţie de materie primă. Altfel, nu vom asista decât la o manevră politicianistă, de o ipocrizie şi un cinism ieşite din comun, care va avea un singur efect: diminuarea dramatică a numărului fermelor de vaci de lapte din România”, se menţionează în comunicat.
În plus: „Dacă reducerea cu 20% a preţului la raft pentru laptele românesc va însemna dispariţia celor care îl produc, în câteva luni nu vom mai avea la ce face discount. Vom avea rafturi goale, fără lapte pentru consumatori şi atunci nu va mai conta care e reducerea de preţ pe hârtie. Crescătorii de animale nu pot arunca mai departe, pe lanţ, această scădere. Ei sunt baza acestui lanţ alimentar, nu le pot cere vacilor să mănânce cu 20% mai puţin. A-i împinge la faliment pe producătorii de lapte din România este o lipsă de discernământ din punct de vedere economic, social şi politic”, susţin producătorii de lapte din AFF.
AFF a precizat că, deşi are afiliate o parte dintre cele mai importante organizaţii de crescători de vaci de lapte din România, nu a fost invitată la cele două runde de discuţii la Guvern, organizate de premierul Nicolae Ciucă cu mediul asociativ şi cu autorităţile publice.
„Dacă am fi avut ocazia să transmitem, în cadru oficial, toate aceste îngrijorări şi propunerile aferente, poate că acum producătorii de lapte nu ar mai fi fost în situaţia să primească aceste lovituri pe la spate, care să pună în pericol viitorul fermelor lor”, se menţionează în comunicat.
Asociaţia Forţa Fermierilor este o organizaţie profesională legal constituită şi care reprezintă interesele tuturor categoriilor de producători agroalimentari din România, indiferent de mărime, sector sau regiune. AFF se luptă pentru drepturile şi interesele legitime a peste 20.000 de membri înscrişi direct sau care fac parte din organizaţii afiliate la Asociaţia Forţa Fermierilor. AFF acordă gratuit membrilor consultanţă juridică şi pentru accesarea fondurilor europene, precum şi suport mediatic şi de petiţionare pentru toate problemele sesizate de către membri. AFF este partener de dialog instituţional al autorităţilor publice centrale şi locale, pentru atingerea obiectivului membrilor noştri „de a pune agricultura în ofensivă”.
CITEȘTE ȘI: