Producătorii auto estimează o scădere a numărului de comenzi
Pe lângă rezultate financiare, majoritatea, în creștere pentru primul semestru din 2022, unii producători auto au tras și un semnal de alarmă cu privire la rezultatele estimate pentru finalul anului.
Pe lângă efectele persistente ale războiului din Ucraina și criza materiilor prime, ei au notat scăderea numărului de comenzi ca potențial factor destabilizator pentru industria auto.
În ciuda faptului că problema semiconductorilor pare a se estompa treptat, astfel încât livrările de mașini sunt realizate într-un timp ceva mai scurt, șefii marilor companii se așteaptă la o nouă lovitură.
Asta pentru că, după ce au crescut alarmant, registrele de comenzi se subțiază.
„Numărul de noi comenzi primite este în scădere”, a declarat directorul executiv al grupului BMW, Oliver Zipse, evidențiind în special piața din Europa.
Ca și șeful BMW, directorul financiar al grupului Volkswagen, Arno Antlitz, a menționat cu câteva zile în urmă că este vizibilă o „cerere în scădere”. Oficialul celui mai puternic grup auto european a detaliat și că „semnalele de avertizare au apărut în Europa și America de Nord, mai puțin în regiunea asiatică”.
Cu toate acestea, există încă producători importanți, puțini, e drept, care estimează o continuare a cererii la același nivel ca și până acum. Faptul că majoritatea acestora sunt producători de vehicule scumpe precum Ferrari, Bentley sau Mercedes-Benz dezvăluie unul dintre motivele viitoarei scăderi a pieței: creșterea prețurilor.
Mult mai sensibili la scumpirile din ultimele luni, clienții de mașini cu prețuri mai reduse sunt primii care au reacționat la inflația galopantă din Europa și America de Nord renunțând la achizițiile costisitoare.
„Consumatorii sunt în prezent foarte precauți”, susține analistul Philip Nothard, de la Cox Automotive. El își justifică afirmația prin datele colectate de la comercianți online de mașini și platforme de licitații care arată o încetinire a cererii încă din luna martie a lui 2022.
Mai mult chiar, un studiu realizat de institutul Ifo din München arată că numărul de comenzi restante ale producătorilor germani de automobile s-au micșorat vizibil, iar scăderea prețurilor pare a fi singura soluție de moment.
O opinie similară este și cea a lui Carlos Tavares, cunoscutul șef al grupului Stellantis, care declara luna trecută că, în contextul creșterii prețurilor pentru mașini „impactul costurilor asociate unei mașini noi în bugetul unei gospodării va trebui gestionat de comercianți”.
Cu toate acestea, Tavares a menționat că, deocamdată, va continua să transfere costurile tot mai mari ale materiilor prime și componentelor auto către clienți, dar acest lucru nu va merge la nesfârșit. „Există o limită pentru creșterea prețurilor”, a conchis șeful Stellantis.
Date fiind perspectivele unor scăderi ale comenzilor, coroborate cu o reducere a timpului de livrare pentru cele deja existente, unii analiști al pieței auto consideră că producătorii vor trebui să revină la politica discounturilor sau la acordarea de stimulente pentru a susține cererea.
Opinia acestora este susținută de o declarație a lui John Lawler, director financiar al Ford, care arăta că ia în calcul pentru viitor revenirea la ofertele și reducerile de preț abandonate cu mai bine de un an în urmă.