„Organizația noastră este profund preocupată de situația companiilor membre care acționează în România și de cea a furnizorilor noștri de bună credință, fermierii români, care au cu toții de suferit de pe urma unor practici incorecte din partea unor parteneri din Bulgaria, care exploatează lipsurile legislației poloneze în domeniu.
Ne concentrăm în discuțiile cu autoritățile române cu privire la această situație injustă, care necesită atât o soluție europeană urgentă, cât și una pe termen mediu”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Raffaello Garofalo, secretarul general al Bordului European pentru Biodiesel (EBB – European Biodiesel Board), organizaţia patronală care reprezintă producătorii de biodiesel la nivelul UE.
Potrivit grupului de lobby, producătorii de biodiesel din România asigură aproximativ o treime din cererea de rapiţă, iar majoritatea afacerilor sunt desfăşurate în mediul rural.
Bulgaria importă mai mult biodiesel decât consumă, cantităţile suplimentare fiind revândute apoi către ţările vecine – România, Ungaria, Grecia. Exporturile suspecte vin din Polonia, unde operatorii vând marfa la preţuri „inechitabil de mici”, reducere posibilă din cauza unor operatori care exportă biodiesel pe care l-au declarat oficial ca fiind amestecat cu carburanţii în ţară. Legislaţia europeană obligă operatorii de transporturi să încorporeze 10% energie regenerabilă.
Situaţia este mai veche, însă fluxurile comerciale au crescut semnificativ ca volum şi valoare de la începutul anului trecut, odată cu ieftinirea carburanţilor.
„Cu toate acestea, ceea ce surprinde cu adevărat este faptul că nu există niciun raționament economic în spatele acestei scheme de import/export: livrarea produselor din Polonia în România nu este competitivă din punct de vedere al costurilor, în comparația cu consumul din producția locală”, precizează reprezentanţii EBB.
În prezent, apoape 95% din biodiesel-ul produs în România este creat din uleiul de rapiță și provine din rapița cultivată de fermierii români. În plus, în producția de biodiesel intră mai mult de o treime din cultura de rapiță care se cultivă aici.
Producătorii de biodiesel prezintă şi o listă de probleme create de importurile suspecte din Polonia, pe filiera Bulgaria, pe care o redăm integral:
În ceea ce privește producția agricolă și industrială:
În ceea ce privește ocuparea forței de muncă:
În ceea ce privește independența energetică și a furajelor din România:
Anual, toate instalațiile de presare din România, combinate, procesează mai mult de 1 milion de tone de semințe oleaginoase și produc mai mult de 150 mii tone de biodiesel, generând o cifră de afaceri de 600 milioane de euro și asigurând un loc de muncă pentru peste 700 de angajați.