„Termenul prevăzut la art. 7 din Ordonanţa Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la data de 31 decembrie 2018, inclusiv”, se arată într-un proiect de act normativ elaborat de Finanţe.
Impozitul, aplicat încă din 2013, este de 60% din veniturile suplimentare obţinute de producătorii de gaze ca urmare a liberalizării preţurilor, având ca bază de calcul preţul mediu ponderat al gazelor din producţia internă Termenul a tot fost prorogat, inclusiv după ce preţul la producător a fost liberalizat, în primăvara acestui an, pentru ca statul să nu piardă sutele de milioane de lei pe care le câştigă din această taxă.
Şi, tot din acest motiv, impozitul va fi prelungit şi anul viitor, pentru că noua lege a redevenţelor, aflată la stadiul de proiect, nu a fost încă adoptată, iar Guvernul vrea să se asigure că va avea încasări din această sursă.
„Luând în considerare că măsura prevăzută în Planul de Guvernare privind impozitarea suplimentară a profiturilor obținute din extracția de resurse naturale și neprelucrate în România cu cel puțin 20%, prin adoptarea noii legi a redevențelor nu a fost promovată și având în vedere și necesitatea consolidării bugetare, se impune prorogarea(…)”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.
Ca atare, dacă producţia de gaze din Marea Neagră va debuta înainte ca legea redevenţelor să fie adoptată (primii care vor soate gaz sun americanii de la Carlyle, termenul estimat fiind anul viitor), şi acesteia i se va aplica acest impozit suplimentar.