17 companii, din care 14 cu activitatea principală legată de industria alimentară, vor fi finanțate în cadrul primei sesiuni a Schemei de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.
În total, Ministerul Energiei a alocat din Fondul pentru Modernizare 20,2 milioane de euro pentru investiții în energie regenerabilă solară cu o capacitate de peste 1 megawatt (MW). Bugetele totale ale companiilor considerate eligibile sunt însă mai mari, întrucât sunt cheltuieli precum studiile de fezabilitate sau angajarea de diriginți de șantier care nu pot fi decontate.
Grupul Carmistin, cele mai mari investiții în fotovoltaice
Astfel, din calculele Economica, investițiile celor 14 companii din industria alimentară se cifrează la peste 25,5 milioane de euro. Cea mai mare investiție, de 5,2 milioane de euro, din care 3,3 milioane de euro fonduri nerambursabile, aparține producătorului de carne Avicarvil, parte a holdingului Carmistin. Avicarvil, care produce, printre altele, sub brandul La Provincia, a accesat programul pentru două proiecte, în unitățile sale de producție din Mihăești Vâlcea și Targu Jiu, unde va instala capacități de 4,5 MW prin panouri fotovoltaice și respectiv de 2,6 MW printr-o centrală electrică fotovoltaică.
De altfel, Avicarvil, unul dintre principalii producători, procesatori și retaileri de păsări din România, cu o capacitate anuală de creștere și procesare de peste 30 de milioane de pui pe an în 2023, a dat recent în funcțiune un abator de carne de pasăre în Vâlcea, în urma unei investiții de 75 de milioane de euro.
Potrivit termene.ro, Avicarvil este controlată în întregime de Provincia International SRL, companie deținută la rândul său de Carmistin Internațional SRL și a raportat pentru 2023 afaceri de 816,5 milioane de lei și pierderi nete de 16,2 milioane de lei.
Business-ul Carmistin a fost fondat în urmă cu aproximativ 20 de ani de Justin Paraschiv, iar acum cuprinde peste 40 de companii cu activități în producţia de carne de pasăre şi ouă, creşterea porcilor, a bovinelor, dar şi în producţia de cereale.
Urmează în topul investitorilor în energie verde Maxime Prime, companie cu activități în producția și conservarea cărnii și afaceri de 198,2 milioane de lei în 2023, deținută indirect de antreprenorul gălățean Preda Valentin.
Maxime Prime va investi 4,6 milioane de euro, din care 2,2 milioane de euro fonduri nerambrsabile, într-un parc fotovoltaic cu cea mai mare capacitate dintre cele 14, de 4,9 MW, în localitatea Chiscani din Brăila.
De asemenea, a treia investiție aparține producătorului de paste Sam Mills International, deţinut în părţi egale de grupul danez Givesco şi, indirect, de Cristian şi Marcela Moldovan prin intermediul firmei Agroport & Company.
Compania va investi la Botiz, Satu Mare, acolo unde își are capacitățile de producție, o capacitate de producere a energiei din surse solare de 2 MW în urma unei investiții de 2,2 milioane de euro din care 1,5 milioane de euro este suma eligibilă pentru finanțare.
Alte investiții semnificative aparțin grupului Morandi din Vaslui, care vinde carne de pasăre sub brandul Fermele Moraru și care va investi 1,8 miloane de euro, din care 1,5 milioane de euro nerambursabili, într-o capacitate de 3,5 MW; producătorului de carne de porc Europig, parte a grupului Sergiana, va investi 1,72 de milioane de euro, din care 1,2 milioane de euro fonduri nerambursabile, în capacități de 3,3 MW, iar Unicarm, unul dintre cei mai mari producători de produse din carne şi de lactate din România, deţinut de Vasile şi Ana Lucuţ, va investi 1,7 milioane de euro, din care 1,2 milioane de euro, pentru capacități de 2,4 MW.