Producătorii de medicamente: Bugetul pentru medicamente în 2014 să fie cu 10% mai mare decât în 2013
Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) atrag atenţia că sumele alocate medicamentelor în bugetul de stat pentru 2014 sunt insuficiente pentru asigurarea accesului la tratament al populaţiei.
Bugetul pentru medicamente în anul 2013 a fost la nivelul consumului real din 2011 şi cu 16% mai mic decât nevoia reală a pacienţilor, conform datelor primite de la CNAS pentru calcularea taxei clawback achitate de producătorii de medicamente în primele trei trimestre ale anului 2013.
“Subfinanţarea sistemului de sănătate afectează direct atât starea de sănătate a populaţiei, cât şi economia. Vom avea o populaţie bolnavă şi o industrie farmaceutică locală în colaps,” atrage atenţia Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.
Cheltuielile României pentru medicamente se ridică la aproximativ 80 euro pe an, per capita, în timp ce chiar şi în ţările vecine acestea încep de la 150 euro pe an, per capita.
ARPIM şi APMGR susţin elaborarea unor politici sustenabile de finanţare a sistemului de sănătate, bazate pe cooperare mai strânsă între industrie, autorităţi şi societatea civilă.
“Producătorii de medicamente nu mai pot susţine singuri, prin taxa clawback, deficitul de finanţare rezultat din alocări bugetare care sunt cu mult sub nevoile pacienţilor”, mai spune Dragoş Damian.