Producătorii de medicamente solicită Guvernului adoptarea de urgenţă a ordonanţei privind scăderea taxei clawback

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) solicită Guvernului adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru majorarea sumei alocate medicamentelor în vederea scăderii taxei de clawback, se arată într-un comunicat al organizaţiei.
Economica.net - lun, 17 dec. 2018, 10:09
Producătorii de medicamente solicită Guvernului adoptarea de urgenţă a ordonanţei privind scăderea taxei clawback

APMGR atrage atenţia că dezinteresul autorităţilor faţă de aplicarea taxei de clawback diferenţiat pune în pericol soarta a milioane de pacienţi români care folosesc medicamente ieftine, acestea fiind primele afectate de lipsa unei decizii referitoare la introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback.

APMGR trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia extrem de gravă la nivelul sistemului de sănătate în contextul în care alte mii de medicamente vor dispărea în 2019 şi multe linii de producţie ale fabricilor româneşti vor fi închise.

‘APMGR a înaintat Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor Publice mai multe soluţii viabile pentru a asigura accesul pacienţilor la aceste medicamente generice de o importanţă strategică în terapiile pe care le urmează, în primul rând prin introducerea metodei de calcul diferenţiat al taxei clawback, în funcţie de preţul de referinţă generic’, a spus Adrian Grecu, preşedintele APMGR.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a validat această soluţie ca fiind una viabilă, care ar reduce taxa clawback pentru medicamentele ieftine la 18,57% în trimestrul 4 al acestui an, faţă de nivelul de 27,53% rezultat din aplicarea modului actual de calcul al taxei, fără a avea un impact asupra bugetului de stat. Mai mult, Consiliul Concurenţei consideră că aplicarea contribuţiei diferenţiate ar aduce beneficii bugetare.

Companiile membre APMGR au capacităţi de producţie în Bucureşti, Târgu Mureş şi Constanţa unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice. Industria generică locală contribuie cu circa 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
ITM București a dat amenzi de 780.000 de lei, în urma unor controale la șantiere realizate în intervalul 14 – 19 iulie
ITM București a dat amenzi de 780.000 de lei, în urma unor controale la șantiere realizate în intervalul 14 – 19 ...
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti a aplicat amenzi de 780.000 de lei în urma unor controale pe şantiere, efectuate în perioada 14 - 19 iulie, dispunând şi şase sistări de......
Guvernul modifică Codul de procedură fiscală, pentru mai multă transparență, colaborare cu contribuabilii și eficientizare. Sunt vizate acordurile de preț și evitarea dublei impuneri
Guvernul modifică Codul de procedură fiscală, pentru mai multă transparență, colaborare cu contribuabilii și eficientizare. ...
Guvernul României a adoptat joi un set de modificări importante în Codul de procedură fiscală, menite să întărească ...
Există un risc real ca platformele internaționale să golească vitrinele retailului românesc – studiu
Există un risc real ca platformele internaționale să golească vitrinele retailului românesc – studiu
Opt din zece firme de retail românești se așteaptă ca activitatea să le fie afectată de platformele internaționale ...
Companiile din România reacţionează în regim de avarie: investiţiile sunt amânate, iar deciziile suspendate (studiu)
Companiile din România reacţionează în regim de avarie: investiţiile sunt amânate, iar deciziile suspendate (studiu)
Companiile din România reacţionează în regim de avarie în contextul actual, una din trei declarând un impact economic ...