Cei mai puternici producători de pâine din România: Vel Pitar, deţinută de Bimbo, şi Oltina Impex Prod, cu capital privat integral autohton

Vel Pitar, deţinută de grupul mexican Bimbo, Oltina Impex Prod, deţinută de Cosmin Olteanu, Dumitru Enache, Bogdan Iosif, Nicolae Nicolescu, Boromid Ind, controlată de familia Boromiz sunt cele mai puternice afaceri din industria de panificaţie din ţara noastră, arată o analiză Economica.net.
Cristina Şomănescu - lun, 02 sept. 2024, 22:14
Cei mai puternici producători de pâine din România: Vel Pitar, deţinută de Bimbo, şi  Oltina Impex Prod, cu capital privat integral autohton

Oltina Impex Prod şi Boromir Ind sunt cele mai puternice afaceri din panificaţie care au capital privat integral românesc, arată o analiză exclusivă Economica.net.

Oltina Impex Prod, deţinută de Cosmin Olteanu, Dumitru Enache, Bogdan Iosif, Nicolae Nicolescu, a realizat afaceri nete de aproape 723 de milioane de lei în 2023, cu 40% mai mici decât în 2022, şi intră în pierdere, arată bilanţurile societăţii comparate de Economica.net.

Boromir Ind, controlată de familia Boromiz, a încheiat anul 2023 cu cifră de afaceri netă de 494 de milioane de lei, în scădere cu circa 4% faţă de cea din anul 2022. Profitul net al societăţii ajunge la 6,7 milioane de lei în 2023 şi e de patru ori mai mic decât cel din 2022, conform bilanţurilor comparate de Economica.net.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grupul mexican Bimbo deţine cea mai puternică afaceri din domeniul panificaţiei din ţara noastră – Vel Pitar, precum şi Trei Brutari. Aceasta din urmă a fost cumpărată de la Cristian Andrei Siminel şi Maria – Doina Andrei la începutul acestui an, după cum Economica.net a anunţat în aprilie.

Bimbo deţine Vel Pitar şi Trei Brutari prin BB Global Investing Holding şi BBI QSR Holding care sunt vehicule de investiţii ale grupului mexican.
Bimbo a intrat în România în martie 2023 prin achiziţia Vel Pitar.

 

Cum stabilim cine sunt cei mai mari producători de panificaţie? De ce nu putem determina afacerile realizate exclusiv din panificaţie de cei mai mari jucători din această piaţă?

Pe de o parte, nu există un cod CAEN care să vizeze doar producătorii de pâine şi panificaţie.
Pe de altă parte, mulţi dintre producătorii mari de pâine şi panificaţie şi-au extins afacerile şi în alte domenii conexe, drept care cifra de afaceri anuală nu vizează doar producţia de panificaţie, ci toată activitatea desfăşurată de firme.

Am solicitat, la 22 iulie, celor mai mari firme producătoare de panificaţie şi patiserie să ne comunice ponderea afacerilor din panificaţie în valoarea totală a cifrei de afaceri realizate în 2023. Au refuzat să ne răspundă, deşi am revenit cu această solicitare în mod repetat.

Datele prezentate de Economica.net trebuie interpretate pornind de la aceste premise şi limitări ale analizei.

Pentru realizarea acestui articol, Economica.net a analizat bilanţurile firmelor cu cele mai mari cifre de afaceri care au codurile CAEN 1071 – fabricarea pâinii, prajiturilor şi a produselor proaspete de patiserie, CAEN 1061 – fabricarea produselor de morarit.

Nu am inclus mecanicist în clasament toate firmele cu acest cod CAEN cu cele mai mari afaceri, pentru că în unele cazuri nu e relevant codul CAEN. Explicăm:

În topul firmelor cu cele mai mari afaceri, care au CAEN 1071, intră în firmele Tinervis Group, care operează simigeriile Luca, Brio Group – simigeriile Petru, precum şi Fornetti Romania. Acestea nu au fost incluse în articol, pentru că nu sunt producători de pâine şi produse de panificaţie, afacerile antemenţionate concentrându-se în special pe fabricarea produselor de patiserie.

În articol nu am inclus Agromysmoni fiindcă afacerile din panificaţie realizate de firmă reprezintă circa 2% din afacerile totale, conform răspunsului primit de Economica.net de la oficialii societăţii. Agromysmoni are cod CAEN 1071 şi a realizat afaceri nete de aproape 184 de milioane de lei în 2023 din benzinării şi panificaţie.
În articol am inclus şi afacerile firmei Oltina Impex Prod Com, cu toate că care un cod nespecific producţiei de pâine CAEN 4621 – comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat.

Sursă foto: Oltina Impex Prod.

Te-ar mai putea interesa și
S-a lansat aplicația care rezolvă rapid problemele cu cazarea. Funcționează și pentru complexurile rezidențiale
S-a lansat aplicația care rezolvă rapid problemele cu cazarea. Funcționează și pentru complexurile rezidențiale
Doi tineri antreprenori români au lansat o aplicație care își propune să reducă substanțial timpii de răspuns în cazul solicitărilor sau plângerilor făcute de clienți cazați în......
Germania – Indiferent de deciziile aliaţilor, Scholz exclude livrarea către Ucraina de armament cu rază lungă de acţiune
Germania – Indiferent de deciziile aliaţilor, Scholz exclude livrarea către Ucraina de armament cu rază lungă de ...
Cancelarul german Olaf Scholz a exclus livrarea în viitor către Ucraina de armament cu rază lungă de acţiune, indiferent ...
Plăţi mai mari în avans, pentru fermierii din UE, în cadrul Politicii Agricole Comune
Plăţi mai mari în avans, pentru fermierii din UE, în cadrul Politicii Agricole Comune
Comisia Europeană a autorizat, vineri, posibilitatea ca statele membre ale UE să le plătească producătorilor agricoli ...
Dispozitivele inteligente uzate pot deveni ţinte ale hackerilor dacă nu mai primesc actualizări – analiză Eset
Dispozitivele inteligente uzate pot deveni ţinte ale hackerilor dacă nu mai primesc actualizări – analiză Eset
Aproximativ 17 miliarde de dispozitive Internet of Things (IoT) sunt utilizate, în acest moment, la nivel global, iar dacă ...