“Pentru importurile directe, prețurile au crescut cu 5-8%, iar pentru producătorii locali, prețurile au stagnat. La raft prețurile nu au avut o evoluție crescătoare, pe baza faptului că producătorii-distribuitorii și-au asumat o scădere a profitabilității. Principalul motiv îl reprezintă scăderea pieței din ultima perioadă pentru că în februarie față de luna ianuarie scăderea 11%, iar in luna martie piața a continuat să scadă, iar efortul producătorilor și distribuitorilor a fost de a menține preturi competitive la raft”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Costin Soare, director operațional al lanțului de magazine GSM, Internity.
Potrivit acestuia, în cazul în care dolarul va continua să crească, sau chiar să își mențină nivelul actual , pe o perioadă indelungată, producătorii nu vor mai putea să susțină această creștere și vor fi nevoiți să crească prețurile de distribuție, respectiv de raft.
Anul acesta piața de telefoane ar putea ajunge la 3 – 3.2 milioane de unități vândute, în creștere cu 20 – 25% față de anul trecut, iar valoarea ar putea ajunge la 1.7 – 1.8 miliarde de ei în creștere cu 15 – 20% față de 2014, dar aceste ascensiuni ale pieței ar putea fi puse în pericol de evoluția cursului dolarului.
“Cu siguranță, în cazul în care producătorii vor lua decizia creșterii de preț, în special pentru produsele de volum există un risc direct de încetinire a creșterii pieței”, a mai spus Costin Soare.
Potrivit acestuia, ca și anul trecut, principalul factor în luarea deciziei de achiziție îl reprezintă prețul, iar pe partea de specificații tehnice, există o tendință de creștere a nevoii pe display-urilor de dimensiuni mai mari și configurații hardware mai bune cum ar fi memoria RAM și memoria internă în special.
Principalele branduri de smartphone-uri comercializate pe piața românească sunt Samsung, Apple, HTC, Allview, Huawei, SONY, Microsoft Mobile (NOKIA), Yezz și LG.