În mod normal furnizorii de vin recurg la importuri în perioadele în care există o criză de producţie însă în prezent acest lucru este mai dificil după producţiile mari de vin din Italia, Spania şi Franţa, primii trei producători mondiali. În întreaga Europă, viticultorii susţin că recoltele au crescut cu aproape 20% anul trecut.
Problema a fost exacerbată şi de o creştere a cererii pentru recipiente de sticlă venită din partea producătorilor de băuturi răcoritoare. În mod normal, comenzile lor sunt mai mari şi mai uniforme, astfel că din punct de vedere al costurilor este mai eficient ca producătorii de sticle să prefere aceste comenzi decât cele venite din partea producătorilor de vin care fac comenzi pentru sticle de diferite forme şi culori.
Însă constrângerile de producţie nu afectează doar industria vinului. Companiile din întreaga Germanie se chinuie să menţină ritmul producţiei pe fondul lipsei de muncitori şi al carnetelor de comenzi încă pline.
În luna octombrie a anului trecut, Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV) a anunţat că producţia mondială de vin şi-a revenit semnificativ în 2018, în cazul României fiind vorba de o creştere de 21%, până la 5,2 milioane de hectolitri, de la 4,3 milioane hectolitri în 2017.
Cu o producţie mondială prognozată la 282 de milioane de hectolitri, în creştere cu 31 de milioane de hectolitri, 2018 va fi „unul din cei mai buni ani de după 2000”, susţinea atunci OIV. Cei trei mari producători mondiali de vin – Italia (48,5 milioane hectolitri), Franţa (46,4 milioane hectolitri) şi Spania (40,9 milioane hectolitri) – au înregistrat în 2018 producţii foarte ridicate, în linie cu cei mai buni ani din istorie în termeni de volum.