Producătorii de zahăr din Germania au primit din partea autorității de concurență permisiunea de a colabora, în cazul întreruperilor în aprovizionarea cu gaze
În situaţia în care unul dintre cei patru producători de zahăr din Germania (Nordzucker, Südzucker, Pfeifer& Langen şi Cosun Beet) dispune de capacităţi de producţie neutilizate, în fabrici care funcţionează pe bază de cărbune sau păcură, acesta va putea pune la dispoziţia concurenţilor respectivele capacităţi, în situaţia în care livrările de gaze vor fi oprite la iarnă.
„Un element central în analiza noastră a fost faptul că aceasta este o cooperare cu caracter punctual, pentru o perioadă limitată de timp, în cazul unei situaţii de criză în aprovizionarea cu gaze”, a precizat preşedintele Autorităţii pentru reglementarea concurenţei din Germania, Andreas Mundt.
Cooperarea are drept obiectiv evitarea situaţiei în care o mare parte din recolta de sfeclă de zahăr se va altera, deoarece capacităţile de procesare din fabricile care funcţionează pe bază de gaze vor fi oprite, a adăugat Andreas Mundt.
Potrivit datelor furnizate de Autoritatea pentru reglementarea concurenţei, cele 18 fabrici de zahăr din Germania funcţionează în principal cu gaze naturale. Companiile au făcut eforturi pentru a-şi modifica fabricile, astfel încât să funcţioneze şi cu alte tipuri de combustibili,k precum păcură sau cărbune. Cu toate acestea, la unele fabrici această conversie nu este posibil într-un interval scurt de timp.
Scutirea acordată de Autoritatea pentru reglementarea concurenţei este valabilă numai până în luna iunie 2023.
Vineri, grupul rus Gazprom a anunţat că gazoductul Nord Stream 1, care transportă gaze naturale ruseşti spre Germania, va rămâne închis pentru o perioadă nedeterminată, ceea ce sporeşte presiunile la adresa Germaniei să se pregătească pentru o posibilă criză energetică la iarnă.
Sursa foto: Wikipedia