Producătorii din industria petrochimică, afectaţi de majorarea capacităţilor de producţie. Supracapacitatea ar urma să persiste ani de zile
Slăbiciunea sectorului este un motiv de îngrijorare pentru industria petrolieră globală care se bazează pe petrochimie pentru a-şi menţine profiturile, în condiţiile reducerii cererii pentru carburanţii utilizaţi în transportul rutier în următorii ani, în contextul tranziţiei energetice.
Producătorii importanţi din Asia şi Europa vând active şi retehnologizează facilităţile de producţie, pentru a folosi materii prime mai ieftine, cum ar fi etan în loc de nafta, în vederea reducerii costurile, spun directorii din industrie şi analiştii.
Producătorii vor trebui să consolideze în continuare capacităţile de producţie pentru etilenă şi propilenă, deoarece supracapacitatea ar urma să persiste ani de zile, încă se construiesc noi uzine în Orientul Mijlociu şi China, chiar dacă a doua economie mondială se confruntă cu dificultăţi.
Etilena şi propilena, fabricate din produse petroliere, sunt materii prime de bază pentru masele plastice, produsele farmaceutice şi chimice folosite pe scară largă în viaţa de zi cu zi.
Compania de consultanţă Wood Mackenzie estimează că 24% din capacitatea petrochimică globală se va confrunta cu riscul închiderii permanente până în 2028, pe fondul marjelor de profit slabe.
„Ne aşteptăm să continue raţionalizările în Europa şi Asia”, a apreciat Eren Cetinkaya, partener la McKinsey & Company, care se aşteaptă ca actuala scădere a activităţii să dureze mai mult decât perioada obişnuită, de cinci-şapte ani, din cauza supracapacităţii, în special din China.
Cele mai slabe perspective sunt la producătorii din Asia, oferta excedentară va persista probabil deoarece unele companii nu vor reduce producţia la noile fabrici.
„Din 2022, totuşi, o serie de factori au făcut mediul de afaceri mai dificil, inclusiv scăderea cererii interne şi noile facilităţi din China şi alte părţi din Asia”, informa compania Mitsui Chemicals în aprilie.
Wood Mackenzie estimează că marjele de profit la producţia de propilenă ar urma să scadă anul acesta, pierderile fiind previzionate la aproximativ 20 dolari pe tonă. În Europa, marjele de profit ar urma să crească faţă de 2023, aproape de 300 dolari pe tonă în 2024, dar este un nivel cu 30% mai scăzut decât în urmă cu doi ani. În contrast, în SUA marje ar urma să crească cu 25%, la aproximativ 450 dolari pe tonă în 2024.
„Portofoliile majorităţii companiilor sunt integrate şi echilibrate. Dacă este necesară consolidarea, trebuie analizate cu atenţia punctele tari. Dar nu cred că va fi uşor pentru firmele din Coreea de Sud să facă achiziţii fără a fi sigure că vor obţine câştiguri”, a apreciat un oficial de la o mare rafinărie sud-coreeană, sub protecţia anonimatului.
În condiţiile în care producţia şi exporturile din Orientul Mijlociu, SUA şi China cresc, firmele explorează pieţele în creştere, cum ar fi India, Indonezia şi Vietnam, pentru a-şi vinde surplusul.
În plus, producătorii niponi şi sud-coreeni din industria petrochimică analizează proiectele de nişă pentru a-şi spori marjele de profit.
În Europa, consolidarea este în desfăşurare, Saudi Arabian Basic Industries Corp şi Exxon Mobil Corp au anunţat că intenţionează să închidă unele fabrici din cauza costurilor ridicate. De asemenea, SABIC retehnologizează facilităţile din Europa şi Marea Britanie pentru a procesa mai mult etan, care este mai ieftin decât nafta, declara recent Olivier Gerard Thorel, vicepreşedinte executiv al SABIC.